майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Зико вдига такса смет и други местни налози, смъква малко за новите коли
Бизнес Важно Градът Пловдив Портфейл

Зико вдига такса смет и други местни налози, смъква малко за новите коли

Спас КУЗОВ, ПловдивПрес

Местни налози се вдигат, пада обаче данък МПС за новите коли със стандарт на емисиите Евро 5 и Евро 6, обяви кметът Здравко Димитров днес.

За завишението на данъците новият  градоначалник се оправда с директиви от ЕС, лошото финансово състояние на общината и договори без осигурено финансиране, подписани в „12 без 5“.

Оказа се, че финансовото състояние не е такова, каквото беше представено от предишното ръководство, каза Зико. Той посочи, че са стартирали ревизии на договори, много от които били с неосигурено финансиране, със завишени сцени на строително-монтажните работи. За пример посочи басейна в спортен комплескс „Младост“, където беше направена първа копка, а в същото време за него нямало дори издадена строителна линия. „Това е най-малкото некоректно“, каза Здравко Димитров. Същата била ситуацията с „Модър-Царевец“, а за Водния цикъл сумата била завишена с 10 млн. лв.

Има и добра новина – с около 10% се намалява данък МПС за колите със стандарт Евро 5 и 6. „По този начин поощряваме тези, които карат по-нови коли. Ако кола с евро 6 сега дължи 60 лева, намаляме й коефициента така, че собственикът вече ще плаща 55 лева, обясни зам.-кметът по общинска икономика Илия Кирчев.

За старите коли ставките остават същите. „Даваме срок на собствениците една година да си купят нови коли, защото може догодина да вдигнем и налога за тях“, пошегува се Кирчев, а кметът го стрелна с поглед.

Такса смет (Твърди битови отпадъци) скача от 1,5 на 1,8 промила, което ще повиши месечната сметка на всеки имот с около 1,20 лева. „Вдигането на ТБО е директива от ЕС, от 1 януари отчисленията за преработен тон отпадък скача от 57 на 95 лева“, обосноваха се кметът и ресорният му заместник.

Кирчев защити завишенията като обясни, че данъците са средство за правене на политики, а да се правят политики и да се подобри жизнената среда, както обещал преди изборите Здравко Димитров, то трябвало да има събираемост, която сега не била на нужното ниво. Към 22 ноември събираемостта е 77,95%, до края на годината очакваме да стане около 80%, посочи Кирчев

Очакваме пари от държавата, но ние първо трябва да си свършим работата, както заяви господин Горанов, каза Здравко Димитров. Той даде пример с лошата събираемост на местните данъци. Собствените приходи сега са 129 милиона лева, а държавният трансфер е 159 милиона лева. В много малко градове държавният трансфер е по-голям от собствените приходи“, обясни Зико.

Данък сгради, няма да се променя. „От него разчитаме на средства за ремонт на улици и тротоари и поддържане на съществуващите. Преценихме, че няма да натоварваме гражданите едновременно с увеличение на ТБО и данък сгради“, каза Кирчев.

Увеличение ще има и за данък прехвърляне на имущество, като предложението е от 2.5 на 3%. Тези пари се използват за изграждане на нова инфраструктура.

Вдига се и туристическият данък. За стая в обект една звезда досега се отчисляваха 20 ст, вече ще са 40 ст, за две звезди става 60 ст, за три звезди от 60 ст се вдига на 80 ст, за четири от 75 ст става 1 лев, а за пет звезди от 1 лев на 1,20 лв. Парите от този данък отиват само за туристическа инфраструктура, какъвто приоритет очерта Здравко Димитров преди изборите, натърти Кирчев.

Предложенията за новите ставки ще бъдат качени от утре на сайта на общината и ще стоят там един месец за обсъждане. После ще бъдат вкарани за гласуване в Общинския съвет.

Заплатите в общинската администрация тази година няма да се индексират. Срамота е в момент, когато казваме, че няма пари, ние да си вдигаме възнагражденията, обясни кметът Здравко Димитров.

Увеличение ще има само за тези, които са на минимална работна заплата, която от 1 януари става 610 лева. Предстоят съкращения, но само в общинските предприятия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...