Новини от Пловдив » Важно » Красимир Вълчев в Пловдив: 20 млн.лв. ще заделим догодина за иновации в училище
Важно Образование Общество

Красимир Вълчев в Пловдив: 20 млн.лв. ще заделим догодина за иновации в училище

Галина ГЕОРГИЕВА

20 млн.лв. в бюджета за догодина да бъдат заделени за иновативни практики в училище, предлага Министерство на образованието. „ Средствата ще бъдат за подобряване на оборудването на кабинетите, но не за закупуването на нови мебили и техника, а за иновации. Много е важно да се мотивират децата да учат, ще се изграждат STEM центрове, като по – голямата част от парите ще бъдат насочени към кабинетите по математика и природни науки“. Това заяви в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Той откри Международната конференция „Как да бъдем иновативни в училище“, която се организира от фондация „Световен образователен форум България“ в партньорство с Община Пловдив и Пловдивския университет и се провежда в Гранд хотел „Пловдив“.

Министър Вълчев подчерта, че 300 са иновативните училища България. „Системата през следващите години трябва да се развива в много по-голяма степен благодарение на енергията и креативността на учителите. Стартираме програмата „Иновации в действие“, с която насърчаваме и финансираме училищата да обменят иновативни практики. Правим национална платформа за обмяна на иновации. Всеки учител е иновативен с работата си с едно или друго дете, когато се опитва да повиши мотивацията му за учене, да подобри  резултатите му по едни или друг предмет“, каза Вълчев. Той припомни, че днес по-трудно се мотивират учениците да учат, четат чрез електронни устройства, а един учебен час трябва да прилича на дейност по интереси. Иновациите, според него, трябва да бъдат насочени към подобряване на резултатите в учебната програма, а компетентностният подход означава повече практичност и ученикът да е в по-голяма степен активен в часа.

Министър Вълчев посочи и една от основните пречки пред иновациите – учителите трябва да изпълняват учебната програма и трудно освобождават време за повече упражнения и затвърждаване на знания, за работа с изоставащи ученици, както и за провокиране на интереса за учене като прилагат иновативни подходи.

Красимир Вълчев коментира, че в следващите години учебникът ще остане основен източник за учене на учениците, но той не е задължителен за учителите, а задължителна е учебната програма. „Ние водим разговор как да променим методите на образование при съществуващите учебни програми, колко можем да ги намалим, коя част от учебника може да се пропусне. По история, например, можем да пропуснем факт за някой исторически период и това не е фатално за едно дете, ако му се провокира интереса към историята. По география, можем да пропуснем някой факт за някой континент. Но по математика е необходимо да  облекчим учебните програми, да освободим време на учителите за обучение и решаване на задачи“, настоя министърът на образованието.

Вълчев припомни още, в анекса към Колективния трудов договор е записано, че минимум 50% от средствата за квалификаци ще бъдат за обмяна на добри практики, мотивационни семинари, методически семинари, насърчаване за иновации. 90 000 са учителите в България и те заедно ще направят иновативните методи. Той припомни, че МОН стартира конкурс за учители иноватори. „В следващите месеци и години ще имаме криза на доверие в системата, заплатите ще са увеличени, но резултатите няма да се видят толкова бързо. Имаме нужда от това по-осезаемо родителите да почувстват, че учителите имат друга нагласа. Нагласа, която ще направи професионалния живот на учителите по-добър“, завърши образователният министър.

Какво още каза – вижте във видеото

Мария Гайдарова – учредител на „Световен образователен форум България“ и директор на ОУ „Райна Княгиня“ посочи, че в залата са „всички новатори и лидери в ситемата на средното образование от цялата страна“. „Благодаря, че сме заедно. Единението прави силата, а иновациите са ключ за успешното развитие и дългоочаквани промени, които се търсят от обществото“, каза тя.

Мария Гайарова представи и първата книга „ Как да бъдем иновативни в училище“, като всички участници в конференцията ще получат елекронен вариан. „Заедно можем да приемем предизвикателството да променяме и да бъдем иновативни като една стъпка напред към постигане на общото ни желание – по-качествено образование и по-добро бъдеще на децата в България“, обясни бившата зам.-министърка на образованието.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров също присъства на форума. Той поиска от МОН две нови училища в Пловдив. /Какво още каза Здравко Димитров – четете след малко/

Специален гост и ключов говорител на международната конференция е Пол Бърн, член на борда на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA),  член на Съвета на Международната конфедерация на директорите (ICP) и президент на Националната асоциация на главните директори и заместник-директорите (NAPD). Той е асоцииран член на Службата за професионално развитие на учителите (PDST) и е член на ръководния комитет на Центъра за училищно ръководство (CSL). Пол работи в продължение на десет години в училищното ръководство и е създал множество иновативни практики за изграждане на успешно училище.

На конференцията присъства и Тон Дайф, бивш председател на ESHA, председател на WEF Global.

Във форума участват председателят на учителския синдикат Янка Такева, председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров, началника на РУО- Пловдив Иванка Киркова, представители на МОН, на регионалните управления на образованието и общини, социални партньори, образователни институции и експерти. Действащи директори на иновативни  училища от всички нива на училищно образование ще  разкажат за своя опит и ефективни добри практики.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...