Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Скандално ВИДЕО в „Южен“: Шофьор-протестър гази работник пред частен имот
Бизнес Важно Градът Истории Кадър на деня Общество Община Пловдив

Скандално ВИДЕО в „Южен“: Шофьор-протестър гази работник пред частен имот

Докато работникът стои пред частния имот, тъмен автомобил го притиска с предната броня и буквално го избутва.
Докато работникът стои пред частния имот, тъмен автомобил го притиска с предната броня и буквално го избутва.

Протестиращите срещу изграждането на жилищен комплекс на бул. „Никола Вапцаров“ в „Южен“ започват да стават агресивни, блокират достъпа до частна собственост, което е в разрез с всички закони. Шофьор-протестър се опита да прегази работник с униформа, като подкара колата и буквално избута човека по пътното платно, за да паркира пред излаза на частния терен. Това се вижда на от клип, с който се сдоби ПловдивПрес. Работникът буквално е избутан от автомобила, а шофьорът спира, след което започва да заплашва автора на клипчето със съд „защото нямаш право да ме снимаш“.  Да образоваме агресивния водач, че на обществено място може да се снима. Особено, ако поводът е обществено значим.

Досега от ПловдивПрес не вземамхе отношение към казуса, но в цял свят частната собственост е неприкосновена и е в основата на демократичните общества. Демокрацията може да не е най-добрата форма за управление на обществото, но по-добра досега не е измислена и затова законите трябва да се спазват. Иначе настъпва анархия, или диктатура. Затова повтаряме: Частната собственост е неприкосновена.

 

По този повод даваме думата и на инвеститорите, защото досега правото им да се изкажат се затаяваше

PIMK Build: Кой ще гарантира неприкосновеноста на частната собственост

Кой ще гарантира неприкосновеността на частната собственост и спазването на закона? Този въпрос бе зададен от инвеститора от PIMK Build във връзка с инвестиционното им намерение за изграждането на жилищен комплекс на бул. „Никола Вапцаров” в район „Южен” върху изцяло частен терен.

„Цялото законодателство е спазено точка по точка. Има един основен Закон, с който всички други закони трябва да бъдат съобразени. В него е записано: „правото на частна собственост е неприкосновено”. Това е основен стълб във всяка демократична и правова държава в света. Имотът е закупен от законните собственици на този терен. Ние, като инвеститори сме направили проект, който не използва изцяло строителните му показатели, за да има по-голямо отстояние от другите сгради, като и да изградим по-добра среда за живот. Единственото нещо, което искаме, е да се спазват законите. Това важи, както за нашите действия, така и за всеки друг – нарушат ли се, всеки трябва да понесе цялата строгост на закона. Надяваме се всички действия да се водят именно от Закона, а да не са плод на политически амбиции, които започват да се прокарват”, заявиха от PIMK Build.

Кметът на район „Южен”Костадин Язов заяви, че този терен е частна собственост, реституирана на наследниците на рода Калпакчиеви. Искането за промяна на устройствения план е от 2006 година по правилата на стария ЗУТ. През 2017 година общината е издала и строително разрешение.

„Документите, според юридическа нормативна уредба са изрядни. Това, на което трябва да се обърне внимание, е кога се издадени документите за парцела, тъй като има разлика в законодателството. До 2007 година Законът за устройство на територията за промяната на ПУП-ПРЗ е бил само на уведомление – двуетапно. На първия етап, промяната е била обжалвана, но жалбата е била отхвърлена от Експертен съвет по устройство на територията. На втория етап е изпуснат момента при заповедта да се обжалва. Това се случва на 5 декември 2005 година при действащия тогава ЗУТ.

След 2007 година всичките тези процеси – промяна на ПУП – ПРЗ са били с обществено обсъждане. Истината е, че действието на законите в България влиза в сила от датата на приемането им или в бъдеще, но не и в изминал период. Т.е. към онзи момент откъм нормативите на ЗУТ всичко е било направено по закон”, обясни кметът на „Южен” Костадин Язов.

Той допълни, че оттогава са изминали 14 години, като не знае АПК да дава толкова голям интервал за жалене. Дори и Общият устройствен план в зоната да бъде променен, той ще засегне само частта извън частния терен.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...