Новини Пловдив » Важно » Четири грипни щама ни мъчат по Нова година, удрят дробовете и нервната система
България Важно Здраве

Четири грипни щама ни мъчат по Нова година, удрят дробовете и нервната система

Четири грипни щама и от двете групи – А и Б, ще ни ударят тази зима. На тези от група А много по-ефикасно действат антивирусните лекарства, отколкото вирусите от Б група. Бризбейн 2018 и Канзас (група А) удрят белите дробове, дихателната и централната нервна систевма. Това съобщи за проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология в интервю за Монитор.

За разлика от тях, при Пукет и Виктория (група Б), заболяването е по-продължително. Основната причина е, че при тях антивирусните лекарства действат много по-слабо. От тези щамове много по-уязвими са хората с проблеми в дихателната система и диабетиците, те са и по-податливи към тях, стана ясно от думите на проф. Кантарджиев.

Специалистът уточни, че независимо дали грипът е от група А или Б на първо място опасността е за бременните, възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Според прогнозата на доц. Ангел Кунчев – главен здравен инспектор се очакват повече случаи на заразени с Бризбейн и Виктория, тъй като те са сравнително нови и хората нямат създаден по-силен имунитет към тях.

Проф. Кантарджиев пък поясни, че на 10 000 болни от грип, един може да развие мозъчно възпаление. Сред 3 000 заразени един може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да доведе до дихателна недостатъчност. Грипът настъпва с различна степен всяка година. Този епидемиологичен модел отразява променящия се характер на антигенните свойства на грипните вируси и последващото им разпространение зависи от множество фактори, включително предаване на вируса и чувствителността на населението.

Според прогнозата на специалистите за България се очаква епидемията да настъпи около Нова година. Той достига пикова честота през зимата, и тъй като Северното и Южното полукълба имат зимата по различно време на годината, всъщност съществуват два различни грипни сезони всяка година. Ето защо Световната здравна организация отправя препоръки за две различни форми на ваксина всяка година – една за Северното и една Южното полукълбо.

Грипните вируси се разпространяват по въздушно-капков път чрез малки капчици, които се отделят при кихане, кашлица, говор от хора, които са заразени и се намират около нас. Заразяване с грипен вирус става след инхалиране на тези капчици. Ако те не се неутрализират в горните дихателни пътища, навлизат в клетките на носа, гърлото и т.н., и започват бързо да се размножават. Болният отделя вируса от началото на развитие на симптомите или 24 часа преди развитието им. Вируси продължават да се отделят в рамките на 5-10 дни. Малките деца отделят вируса по-продължително.

Пациенти с нарушен имунитет могат да отделят вируса няколко седмици до няколко месеца. Предаването на вирусите на грипа по контактен път (чрез допир) е доста по-рядко.

 

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close