Новини Пловдив » Свят » Ердоган откри ТАНАП, обеща да пусне Труски поток през януари
Балкани Бизнес Енергетика Свят

Ердоган откри ТАНАП, обеща да пусне Труски поток през януари

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече днес проекта за Трансанадолски газопровод – ТАНАП, по който азербайджански газ ще постъпва в Турция и Европа, символ на дълбокото приятелство между Турция и Азербайджан, съобщи турският телевизионен канал НТВ. Ердоган каза това на церемония по откриването на европейския участък от Трансанадолския газопровод в Ипсала в окръг Одрин. Освен това Ердоган заяви, че пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“ ще се състои на 8 януари в Истанбул, съобщи в.“Миллиет“.

Ние сме свидетели наистина на исторически момент за нашите страни и нашия район. ТАНАП се свързва през Азербайджан, Грузия, Турция с Европа. Това е регионален проект и трябва специално да подчертая, че е проект на мира. Този проект е преди всичко символ на дълбокото приятелство между нашите страни, заяви турският президент.

Азербайджанският президент Илхам Алиев, който присъства на церемонията, нарече днешния ден „исторически“ и изрази надежда, че „ТАНАП ще донесе полза на народите на Турция, Азербайджан и другите съседни страни“.

ТАНАП преминава през територията на Турция от границата й с Грузия до тази с Гърция при Ипсала. Предвижда се чрез него да се транзитира природен газ от Каспийския регион към Европа. Европейският участък на TАНАП ще осигури преноса на азербайджанския природен газ към Гърция в Трансадриатическия газопровод /TAП/.

Първоначалната пропускателна способност на газопровода ТАНАП ще бъде 16 милиарда кубически метра газ годишно. От тези обеми 6 милиарда кубически метра ще остават в Турция, а 10 милиарда кубически метра ще се транспортират към южната част на Европа.

ТАНАП се явява част от инфраструктурата на Южния газов коридор, който ще се простира на 3,5 хиляди километра от Баку до южната част на Италия, през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Начало на търговски доставки на азербайджански газ в Европа по Южния газов коридор се очаква през 2020 г., отбелязва ТАСС. (БТА)

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close