Новини Пловдив » Важно » ВМРО: Оставка на Светлана Куюмджиева, кметът да даде оценка за работата на „Пловдив 2019“
Важно Градът Общество

ВМРО: Оставка на Светлана Куюмджиева, кметът да даде оценка за работата на „Пловдив 2019“

Галина ГЕОРГИЕВА

За пореден път ВМРО поиска оставката на артистичния директор на общинската фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Общинските съветници подготвят официално питане до кмета Здравко Димитров и настояват той да каже каква е управленската му и политическа оценка за работата на фондацията.

ПловдивПрес припомня, че на първата редовна сесия с 50 гласа „За“ ОбС препоръча на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ спиране на процедурата по програма „Наследство“. Мотивите на съветниците бяха, че отворената покана по програмата е със срок за кандидатстване до 30 ноември тази година, а УС на „Пловдив 2019“ е с неясен брой членове. Бюджетът по програмата е 3 млн.лв.

„ВМРО винаги през годините сме подкрепяли „Пловдив 2019“. През изминалата 2019 година фондацията създаде куп скандали. Колко значими събитията бяха организирани, които ще останат в историята на Пловдив? Фндацията успя да обедини срещу себе си всички общински съветници, когато се касае за програма „Наследство“. В ръцете на артистичния директор Светлана Куюмджиева е поверено закриващото събитие за Европейска столица на културата. Артистичният директор на „Пловдив 2019“ е с изчерпан кредит на доверие и сме го заявявали не веднъж. Тя подкрепя проекти, които са в пълно противоречие с християнските и българските ценности, които ВМРО изповяда. Светлана Куюмджиева не успя да създаде други събития, извън тези, които бяха част от културния календар на Пловдив. Ние бяхме против откриващото събитие да бъде доминирано от изпълнители, гости и творци, които нямат общо с това да представят пловдивската култура и идентичност. Искаме оставката на Светлана Куюмджиева за пореден път“, заяви председателят на ВМРО Борислав Инчев.

Птриотите искат отговор дали кметът ще позволи на няколко човека да разпределят 3 млн.лв., които Община Пловдив получи, като спечели наградата „Мелина Меркурий“.

„Наистина ли няма да се изпълни решението на ОбС, касаещо програма „Наследство“? Ще даде ли ръководството на фондацията информация каква ще бъде програмата на закриващото събитие, или това ще бъде поредният неин секретен документ?“, питат още от ВМРО. Те настояват фондацията да бъде оглавена от човек, който да внесе спокойствие и да обедини пловдивчани.

Стефан Послийски, който е председател на Комисията по култура, разказа, че в петък е бил поканен изпълнителният директор на „Пловдив 2019“ Кирил Вълчев, за да се запознаят всички съветници в комисията какво се случва с отворена покана „Наследство“.

На срещата дошла и Светлана Куюмджиева, която обяснила, че не може да бъде спряна поканата, защото са подадени проекти и нямало време да се подготвят нови. „Да, ние съветниците, нямаме правомощията да спрем тази покана, но в четвъртък на сесията ще попълним състава в УС на фондацията и това може да бъде направено. Имам усещането, че бързат да разпределят тези 3 млн.лв. До края на годината, пък после каквото ще да става, може и да закрият фондацията. В Комисията по култура , заедно с новия ресорен зам.-кмет и с кмета Здравко Димитров ще се опитаме да прекратим тези дейности, които бяха съмнителни в последните 4 години и да влезем в следвращия двугодишен период с проекти, които имат стойност за Пловдив и ще представят града пред Европа и света. Да не би след 2019-а Пловдив да спре да бъде европейска столица на културата? Напротив, трябва да продължим“, каза Послийски.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close