Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Емил Спахийски дебютира като режисьор с „Икар от Кочериново“ на „Златния ритон“
Култура Пловдив

Емил Спахийски дебютира като режисьор с „Икар от Кочериново“ на „Златния ритон“

Дебютният за журналиста Емил Спахийски като режисьор филм “Икар от Кочериново“ ще бъде прожектиран премиерно за пловдивската публика на фестивала „Златния ритон“ от 17 часа тази вечер. Документалният филм е посветен на конструктора на първия български хеликотер – Николай Поповски. Това е може би най-пловдивската лента на фестивала „Златна роза“, защото прототипът на Н11В1 полита на летище Крумово през 1991-а и веднага след това остава като музеен експонат в току-що открития музей на авиацията.

Лентата на режисьора и сценариста Емил Спахийски обаче не е толкова разказ за конструирането на вертолета, а за цената, която всеки мечтател плаща, за да създаде нещо, за да търси. „В какво се превръщат мечтите и каква е цената, която заплащаш, за да ги преследваш докрай? И колко е трудно да го правиш, когато живееш в едно малко селце в България и си сам. Това е историята на Николай Поповски от Кочериново, която следя повече от 25 години“, разказва режисьорът, който е и политически наблюдател във вестник „Труд“.

Историята на Поповски е вълнуваща. Съвсем малък, може би 5- или 6-годишен, тласкан от горящо любопитство, Николай решава да се изкачи в планината, за да види къде се крие слънцето. Когатото разбира, че то е недостижимо, решава да си построи собствен хеликоптер. Минават години, когато неговият единайсти модел – Н11В1, става първият проектиран, създаден и успешно тестван български хеликоптер. Николай го създава тв двора на бащината къща, където садят зелето, лука, морковите, доматите. Без никакво специално образование, с части, събирани от сметищата, поръчвани в заводи, проектира и конструира машината с много желание за успех. Успехът му е грандиозен. Дори го канят в „Бел хеликоптерс“ в САЩ да представи новите си идеи. Но цената, която плаща и която може би важи за всички изобретатели в България, е тежка. Всички следващи негови изобретения и открития – практични, симпатични, грандиозни и полезни – си остават на книга и Поповски си остана на земята, в същия заден двор на малкото село. Просто идеите му не се реализират, защото така се случва в тази страна. Какъв е смисълът да мечтаеш, да искаш да летиш? „Никой не знае какъв е смисълът. Виж пчелите, те си мислят, че събират храна, а не осъзнават, че вършат работата на целия свят“, казва героят на филма Поповски.

Режисьорът Емил Спахийски е един от водещите журналисти в печатните медии в България. Носител е на наградите „Паница“ и „Черноризец Храбър“ за публицистика. Той е съсценарист на филма „Съдилището“ на режисьора Стефан Командарев, за което получава наградата за най-добър сценарист, споделена с Марин Дамянов и Командарев. Това е неговият дебют като режисьор в киното.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...