Новини Пловдив » България » Премиерът: Независим прокурор ще разследва главния
България

Премиерът: Независим прокурор ще разследва главния

Независим прокурор ще разследва главния. Тази промяна в правосъдната система ще предложи правителството до дни, обяви премиерът Бойко Борисов.

„Правилно ли е главният прокурор да разследва себе си? Не. Трябва да има абсолютно независим прокурор, звено и да бъде избрано с две трети от Прокурорската колегия на ВСС и ако има подобно извършено престъпление или разследване на главния прокурор, този прокурор може да го проведе това разследване, без да се отчита на никой“, каза Бойко Борисов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Мярката e включена в препоръки на Венецианската комисия, които трябва да бъдат обявени в следващите дни.

„Излязат ли препоръките, моментално ще събера правителството и ще го приемем, дори да е в събота и неделя“, каза той.

Втората препоръка на комисията била шефовете на върховните съдилища да не бъдат контролирани от парламента, а само главният прокурор.

Премиерът коментира и темата за избор на нов главен прокурор и председател на КПКОНПИ. „Ролята на Сотир Цацаров и Иван Гешев не е да бъдат добри хора. Какво лошо има Сотир Цацаров да поеме КПКОНПИ? Вие също сте работили в двете национални телевизии. Това не е ли конфликт на интереси? Цацаров е много начетен човек и може да победи всеки един в диспут. Гешев е израснал много повече в оперативната работа и според мен ще работи много добре с МВР и ДАНС, което е важно за прокуратурата. Аз съм подкрепил най-много Лозан Панов. Питайте го него. Той идваше често при мен. Аз не съм лицемер. Представете си, че конкурент на Иван Гешев беше Данаил Кирилов. Кой друг да издигнем – Мая Манолова? Данаил Кирилов е най-добрият юрист в нашите редици. И какво щяхте да ме питате днес? Защо член на ГЕРБ стана главен прокурор? Другият добър избор щеше да е Емил Радев, но и той е евродепутат от ГЕРБ и щяхте да ми задавате същите въпроси. Огледал съм и други, но ги мързи, не им се работи. Омръзна ми на мой гръб разни хора да заемат постове и после да говорят глупости. Говоря за Мая Манолова, Христо Иванов. Румен Радев върна първия указ за Иван Гешев, за да влезе в новините. Та братът на Гешев му е лична охрана. Как няма да одобрява Гешев?, каза Борисов.

„А клякаха на колене пред величеството. Пред царя. Пред божеството… Представяте ли си някой да беше клекнал пред мен на колене какво щяха да пишат. Аз съм демократ. Аз не понасям някой да ми кляка на колене. Не понасям. Клекналият човек е…“, продължи той.

На коментар на водещата, че има хора, които стоят наведено и пред него, той отвърна: „Аз не знам кои са наведени“.

Във връзка с исканите от държавния глава консултации за конституционни промени той заяви, че ГЕРБ няма да участва в тях.

„Президентът Радев, когато направи своята политическа партия и отиде в парламента, може да направи каквото иска, така е по Констутуция. Сега да върви в тона на БСП отново, просто пак няма да се хвана на тази въдица. Можем ли да създадем Велико народно събрание сега? Не можем. Освен това, аз не чакам някой да ми се изкаже, за да реагирам. Още преди месец изпратих писмо до ЕК, до Жан-Клод Юнкер, в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент това, което те препоръчат да го изпълня на 100 %. Изпратих го, върнаха ми отговор, дойдоха. Утре или в петък ще излязат с официалното си съобщение. Не Радев, а Венецианската комисия мисля за по-голям експерт“, добави Борисов.

Премиерът коментира и посещението си в САЩ и срещата му с президента Доналд Тръмп.

„Аз имам много важни срещи. За първи път бях в Саудитска Арабия. За първи път бяхме и в Кремъл. За първи път бяхме на много места – Корея, Япония. За първи път тук дойде японския премиер. Много можем да се хвалим в тази сфера. Но да си на камината в Белия дом на посещение при президента Тръмп, при американския президент по принцип, защото на мен ми е пореден път и то в компанията на неговия първи заместник – вицепрезидента Пенс, на държавния секретар и министрите му – това е една много добра оценка. Може би нашите съседите нервничат в момента, но ние сме си изработили, ние сме се доказали, така че безспорно ние сме от най-добрите и лоялни членове на НАТО и ЕС. Ние сме си изработили тази среща. Доналд Тръмп е изключително симпатичен, як, здрав човек, с гъвкав ум. Уникален е. Беше подготвен по всички теми. Сега искам на голямото мониторче да пуснате срещата ни, не на малкото. Обичам да си се гледам. Не всеки българин е посрещнат от 21 топовни салюти и 500 гвардейци във Вашингтон. Тогава ми стана драго за България. Всичко се дължи на сериозната ни работа“, коментира Борисов срещата си с Доналд Тръмп.

„Свободата на медиите в България е много голяма. Във Вашингтон гледах как се бутаха, викаха и крещяха медиите. Стана ми жал за президента Тръмп. Кажете ми тук коя новина не е достигнала до медиите? Няма значение лоша или добра за управляващите. Всичко излиза на бял свят. Президентът Тръмп ясно разбра всичко за България – за енергийната ни диверсификация, за превъоръжаването. Другата седмица пристигат американски ядрени експерти и лично ще ги заведа в АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“. За Доналд Тръмп догмите също не са важни. Аз поисках да се прати американски специалист за свободата на словото. Писна ми да слушам, че в България няма свобода на словото. Това е причината вчера да разговарям 2 часа с „Репортери без граници“. Искам да ми се дадат факти. Дайте една новина, която не е излязла по медиите. Олигарси си направиха медии и сега твърдят, че са издатели и разследващи журналисти и не могат да бъдат пипани. Аз като приключа с политиката, ще си направя сайт и ще кажа, че съм разследващ журналист и никой няма право да ме пипа. Ще бъда най-добрият разследващ журналист. Аз не мога да контролирам автоцензурата в медиите. Отправил съм апел към всички медийни издатели да направим една рамка и да спрем с темата за свободата за словото. Затова съм поискал специален американски представител да дойде и да хванем бика за рогата“, разкри Бойко Борисов.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close