Новини Пловдив » Важно » Путин размаха пръст: България бави умишлено „Турски поток“, ще намерим друг вариант
Важно Свят

Путин размаха пръст: България бави умишлено „Турски поток“, ще намерим друг вариант

Владимир Путин
Владимир Путин

България бави реализацията на продължението на „Турски поток“ на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин, съобщават световните агенции. „Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, каза още стопанинът на Кремъл. Той подчерта, че сръбският участък от „Турски поток“ вече е готов на 81% и и целият тръбопровод се очаква да бъде завършен в близките седмици.

По думите му Сърбия може да участва в транзита на руски газ през „Турски поток“. Руският президент заяви след срещата със сръбския президент Александър Вучич, че „ако България не иска да реализира „Турски поток“, Русия ще намери други възможности за транзитиране на газ в Южна Европа.

Полагането на газопровода „Турски поток“ през Сърбия ще бъде завършено през следващите седмици, заяви руският президент.  По думите на Путин, постигнато е споразумение за увеличаване на капацитета на подземните газови хранилища, разположени в Сърбия, от 750 милиона на 2 милиарда кубически метра.

„Убедени сме, че изпълнението на тези мащабни енергийни проекти ще помогне значително да се засили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа като цяло“, заяви руският лидер.

Путин е обсъдил с Вучич ситуацията на Балканите и проблема с Косово. Русия е готова на компромиси по косовския проблем, ако Белград и Прищина стигнат до такъв, каза президентът.

Той обясни, че неговият сръбски колега Александър Вучич е приел поканата да гостува в Москва за Деня на победата на 9 май 2020 г.

„Следващата година ще бъде важна дата за всички нас – 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. Г-н Вучич прие покана да дойде на тържествата, които ще се проведат на 9 май в Москва. Ние ще се радваме да видим сръбските военни сред участниците в парада на Червения площад.“, завърши руският президент.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close