Новини Пловдив » Важно » Радев: Ние сме втората страна в НАТО, след САЩ с такъв висок разход за отбрана – 3,25 %
България Важно

Радев: Ние сме втората страна в НАТО, след САЩ с такъв висок разход за отбрана – 3,25 %

Ние сме втората страна в НАТО, след САЩ с такъв висок разход за отбрана – 3,25 %.Не виждам бъдещето на НАТО като съюз между производители и клиенти, а на партньори, които заедно гарантират сигурността си, развиват високи технологии и заедно произвеждат военно оборудване.

Това заяви президентът Румен Радев след Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Лондон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на форума българският държавен глава разговаря и с президента на САЩ Доналд Тръмп и ръководителите на делегации на страните, които отделят годишно над 2% от БВП за отбрана. Румен Радев подчерта, че в НАТО се поставят разделителни линии между държавите, които отделят над 2 % от своя БВП за отбрана и тези, които са под 2%, но е нужен дебат и за друго разграничение, което изобщо не се поставя на дневен ред – страните се делят също така на производители и клиенти.

„България за тази година, но не и за следващата, не и за другата, е над въпросните два процента и то чувствително. Ние сме втората страна в НАТО след САЩ с такъв висок разход за отбрана и над 60 % от тези разходи отиват за модернизация. Знаете защо – закупуването на изтребителите Ф-16 с авансово плащане от 100 %. Затова поставих и въпроса какво означава справедливо разпределение на разходите“, заяви президентът.

Държавният глава подчерта, че страните от НАТО се делят и на производители и купувачи, което ги поставя в съвсем различни позиции. От една страна са силните икономики, които произвеждат военно оборудване за свои нужди и за експорт и които при модернизация инвестират в собственото си развитие и не подлагат на натиск социалните си системи.

„Но когато ти си страна с по-слаба икономика, не толкова високотехнологична и не произвеждаш тези оръжия, 100 % от разходите, които даваш за модернизация, отиват в други богати страни. За нас наистина е товар, защото засяга нашите социални системи“, посочи още Румен Радев. Президентът добави, че това лишава по-слабо развитите страни от възможността да инвестират в собствените си икономики и задълбочава технологическата и икономическата пропаст между страните-членки.

Във връзка с това българският държавен глава е предложил както на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, така и на президента на САЩ Доналд Тръмп, дебат за нови форми на партньорство в НАТО, които да насърчават индустриалното сътрудничество и трансфера на технологии към държави като България.

Румен Радев е предложил на президента на САЩ и да подкрепя много по-активно и да стимулира държавите, които изразходват повече от 2% за отбрана, с индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. „Мисля, че това е заслужен стимул при положение, че нашите правителства са решили да отделят тези средства“, добави Румен Радев.

Президентът добави, че остават нерешени въпроси, но генералният секретар на НАТО се е ангажирал стратегическата дискусия да продължи и да се търсят решения на високо политическо ниво навреме, за да не се стига до кризи между съюзниците.

На срещата на високо равнище на НАТО по случай 70-годишнината на алианса страните членки приеха, въпреки сериозни разногласия, съвместна декларация, подчертаваща тяхната солидарност и единство, като за пръв път признаха нарастващата мощ на Китай за предизвикателство, предаде Франс прес.

Текстът споменава и „заплахата“, която представляват „агресивните действия“ на Русия.

„Разногласията винаги ще привличат повече внимание, отколкото когато сме на едно мнение“, подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция. „Ние сме 29 различни страни от двете страни на Атлантика. Разбира се, че имаме разногласия. Обратното щеше да е много странно. Но силата на НАТО е, че винаги сме били способни да преодолеем тези разногласия. Днес доказваме, че НАТО е постигнало съществен напредък и че продължаваме да се адаптираме и да реагираме“, добави той.

Турският президент Реджеп Ердоган даде съгласието си за приемането на текста, защото той осъжда тероризма „във всичките му форми и проявления“ и го оценява като „постоянна заплаха за всички нас“.

Освен това Анкара одобри приемането на нови регионални планове за сигурността на балтийските страни, Полша, Турция и южния фланг на Алианса, обяви Столтенберг. Турция блокираше приемането на тези планове, за да принуди съюзниците от НАТО да определят като терористи бойците от кюрдските Сили за защита на народа. Офанзивата на турската армия в Североизточна Сирия беше насочена срещу тези сили, които се бориха срещу джихадистката група Ислямска държава редом със силите на международната коалиция, припомня АФП.

На срещата на високо равнище съюзниците от НАТО решиха да обявят Космоса за зона на операции на НАТО и за пръв път заявиха, че „съзнават, че нарастващото влияние и международната политика на Китай представят както възможности, така и предизвикателства, на които трябва да отговорим заедно, като Алианс“.

Декларацията от Лондон подчертава необходимостта „да се гарантира сигурността на комуникациите, включително на 5G мрежата“ и „да се прибягва до сигурни и устойчиви системи“.

Съюзниците порицават отново „агресивните действия на Русия“, но заявяват, че са готови за „диалог и за перспективата да създадат конструктивни отношения с Русия, когато действията й го позволят“.

Столтенберг подчерта, че е необходимо да се продължат и усилията за контрол на ядрените оръжия чрез сключването на нови договори, включващи Русия и Китай. Но „докато съществуват ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз“, предупреждава декларацията от Лондон.

Следващата среща на високо равнище на НАТО ще бъде организирана през 2021 г., обяви генералният секретар на организацията.

Постигнат е напредък в Инициативата на НАТО за готовност, целяща да позволи на сухопътните, военновъздушните и военноморски сили на алианса да реагират по-бързо на заплахи. „Нашите съюзници предоставиха 30 батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораба, които ще могат да бъдат разположени в рамките на 30 дни“, уточни Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на НАТО са се споразумели да създадат експертен комитет, който да анализира процеса на вземане на политически решения, предаде Асошиейтед прес. В декларацията след срещата се говори за „насочен към бъдещето процес на размисъл“, който трябва да бъде ръководен от генералния секретар Йенс Столтенберг.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close