Новини Пловдив » Пловдив » Двама от обвинените за фалшиви пенсии остават в ареста
Общество Пловдив Съд и Прокуратура

Двама от обвинените за фалшиви пенсии остават в ареста

Ваня ДРАГАНОВА

Бившата служителка на НОИ Александрина Георгиева и партньорът й Лазар Лазаров, обвинени в източване на НОИ с уреждане на пенсии с фалшиви документи, остават в ареста. Третият обвиняем по делото е дъщерята на Георгиева Николина, която излиза на свобода срещу парична гаранция от 1000 лв. Тя е с обвинение само за документни престъпления, защото съставяла фалшивите УП-та на отдавна фалирали фирми, майка й и мъжът, с когото живее на семейни начало, са обвинени и в измама.

Според прокуратурата в основата на схемата е Александрина Георгиева, която след напускането на НОИ си регистрирала фирма и започнала да подготвя преписки за пенсиониране. Вземала пари от хора, на които не им достига трудов стаж, с обещание да го закупи и да уреди нещата, но не внасяла сумите в НАП, а ги задържала за себе си. Така измамила доста хора и ощетила бюджета на НОИ с около 3 млн. лв.

Човек обаче има право да си купи стаж само до 5 години, а сред клиентите на Александрина има хора, на които не им стигат по 12-13 години. „Те отиват и дават пари, за да се извърши нещо незаконно, колко са заблудени тези хора, че да има обвинение в измама“, пледира адвокатът на тримата обвиняеми Йордан Давчев.

Съдът обаче постанови „задържане под стража“ за Георгиева и Лазаров.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close