Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Новата местна власт си глътна езика
Анализи Важно Мнения

Новата местна власт си глътна езика

Здравко Димитров и пиарката Елена Янева
Здравко Димитров и пиарката Елена Янева

Армия от пиари брани Здравко Димитров от задаването на най-елементарни въпроси

Ваня ДРАГАНОВА


Новата местна власт онемя, след като влезе в общината с обещания за публично и прозрачно управление. Принципно този тип управление минава през точна и навременна информация какво е състоянието на градските дела, какви са мерките за решаване на проблемите и т. н. Вместо това около Здравко Димитров се появи армия от пиари, която го брани от задаването и на най-елементарни въпроси.

Такъв въпрос например е какво става с анонсираното сливане на предприятията „Чистота“ и „Градини паркове“ и „Зооветеринарен комплекс“ и „Зоопарк“. Основателността на тези питания е повече от очевидна – „Чистота“ и „Градини и паркове“ са без титулярни началници, след като директорите им станаха районни кметове, кастренето на дървета съвсем закъса и инцидентите с паднали клони зачестяват. За зоопарка няма какво да се говори – строителството му е замразено над 3 години, но в съответното предприятие са назначени хора, които гледат 8 маймуни на принципа „маймуна – работник – началник“. Вариант обаче кметът да бъде запитан директно какво предстои няма. Пиарката на Зико Елена Янева влиза при него с журналистическите въпроси и след половин час дава страшно оригиналната информация, че се прави анализ на сливането на предприятията, а за зоопарка ще има и техническо обследване и чак тогава ще се реши как да се действа. След поднасянето на тази изключителна новина от кабинета на Здравко Димитров излизат още двама пиари – очевидно до момента са умували заедно. Междувременно Янева е обяснила, че редовни пресконференции на кмета няма да има. А такива срещи с журналистите в Община Пловдив се правят от времето, когато кмет беше Спас Гърневски. Те са опцията репортерите да зададат всичките си въпроси, вместо да звънят непрекъснато на кмета, в който смисъл за по-удобни за него, отколкото за тях.

Междувременно мина един месец от встъпването в длъжност на новата власт (клетвата беше на 11 ноември) и усилията на пресцентъра да разгони журналистите няма как да попречат на обобщението, че трите най-важни първи стъпки са спирането на обществените поръчки за ключови проекти като „Модър- Царевец“, вдигането на част от местните данъци и набъбването на зам.-кметовете до девет. Първите две може и да се налагат, но е важно тези мерки да се обясняват в тяхното развитие. Например сега се подготвя бюджет 2020 и е добре да се каже ще има ли в него пари за „Модър – Царевец“ и колко. А след като министърът на околната среда Нено Димов обяви, че ще предложи да бъде спряно вдигането на отчисленията на общините към РИОСВ за тон депониран боклук, това ще рефлектира ли върху намерението на градската управа на Пловдив да вдигне такса смет и ако да – с колко.

Все важни за всеки пловдивчанин въпроси, но ситуацията е като в една песен на Васил Найденов – „А дали е така, кой ще ми каже?“ И за финал – пресцентър, спечелил битката с журналистите, не съществува. Няма да я спечели и пресслужбата на новия пловдивски кмет.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...