Quantcast
Новини Пловдив » България » Президентът Радев: Идеални избори няма, спасението е в машинния вот
България Важно

Президентът Радев: Идеални избори няма, спасението е в машинния вот

Идеяни избори няма, спасението срещу недействителните бюлетини е в машинният вот, заяви президентът Румен Радев в началото на инициираната от него среща между отговорните институциите за провеждането и организацията на местните избори тази година. Той поиска да има по-високи санкции за купуване на гласове и корпоративен вот.

Освен представители на Централната избирателна комисия, на срещата присъстваха и много представители на различни организации, както и анализатори на изборния процес.

Държавният глава отново изведе на преден план необходимостта от цялостно въвеждане на машинното гласуване у нас.

„Шест месеца преди следващите избори, всичко да е по местата си“, призова президентът, който настоя изпълнителната и законодателната власт „да ускорят темповете на работа“ и по въвеждането на дистанционното електронно гласуване.

Той отправи попита защо в Бюджет 2020 няма текст за откриване на процедура за закупуване на машини за гласуване. „Откъде и как ще се осигури финансирането и най-важното – кога ще започне процедурата?Получих подробни доклади, както изисках, от МВР, ДАНС и Прокуратурата. В момента те не са тук, но липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори“, каза Радев. Президентът подчерта, че след тази среща ще инициира и консултации с политическите партии, на които също да бъде обсъдена възможността за подобряване на изборния процес.

Идеални избори няма! Това е една огромна организация, която обхваща всички хора в държавата и е нормално да има проблеми, но не е нормално, когато тези проблеми излизат извън една общо приета обществена рамка. На последните местни избори, според мен, в редица отношения ние излязохме от тази рамка“, смята държавният глава.

За пример той посочи големия процент недействителни бюлетини за общински съветници, броя сгрешени бюлетини, корпоративния и купения вот, както и нарушенията на някои медии и социологически агенции, изнасящи в нарушение на закона резултати в изборния ден.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...