Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Проф. Василев от УХТ невинен за подкупа, колегата му проф. Банков – с глоба от 5000 лв.
Пловдив Съд и Прокуратура

Проф. Василев от УХТ невинен за подкупа, колегата му проф. Банков – с глоба от 5000 лв.

Ключов свидетел по делото Банков има частична амнезия
Проф. Николай Банков

Ваня ДРАГАНОВА

Пловдивският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на обвинения във взимане на подкуп проф. Симеон Василев от УХТ, а на колегата му проф. Николай Банков наложи само глоба от 5000 лв.

На първа инстанция проф. Василев беше обявен за невинен, проф. Банков беше признат за виновен и получи условна присъда от 2 години. Подсъдим заедна с двамата преподавател беше и бившият възпитаник на вуза Димитър Димитров, сочен за посредник в схемата за даване на изпити срещу заплащане, а по делото на проф. Василев пред съда беше изправен и още един помагач – Петьо Колев. В този процес всички бяха опрадани, но по делото на проф. Николай Банков Димитър Димитров също беше наказан с глоба, но от 4000 лв.

Причината за отмяната на условната присъда на проф. Банков е, че макар и хабилитиран преподавател в университета – професор, той няма качеството на длъжностно лице. Затова и той е признат за виновен в престъплението „недлъжностен подкуп“ и заради чистото си съдебно минало е освободен от наказателно отговорност и глобен.

Това решение е окончателно, а оправдателната присъда на проф. Симеон Василев може да бъде атакувана пред ВКС.

Проф. Симеон Василев в съдебната зала.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...