Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Само Господ опази от контузии децата, които играха на минус 5° в „Академик“ ВИДЕО и СНИМКИ
Важно Градът Образование Спорт Спорт Важно

Само Господ опази от контузии децата, които играха на минус 5° в „Академик“ ВИДЕО и СНИМКИ

Тук играха пловдивски ученици в събота при минус 5 градуса novini-plovdiv-press
Тук играха пловдивски ученици в събота при минус 5 градуса

Галина ГЕОРГИЕВА

Страшни контузии и счупвания на пръстите са можели да получат децата, които в събота играха вкоченясали от студ на минус 5 градуса в зала „Академик“. Цяло чудо е, че са се разминали без инциденти. Вержиния Гарабедян – старши учител в Математическата гимназия в Пловдив, разказа пред ПловдивПрес за ситуацията, в която попаднаха на 7 декември ученици на възраст от 13 до 16 години. Както ПловдивПрес вече съобщи преподавателката написа гневно открито писмо до кмета Здравко Димитров, възмутена, че новите зали в града стоят под ключ, а Общинските ученически игри са се провели в зала „Академик“, където няма никакво отопление. След като пуснахме информацията,  във фейсбук заваляха коментари, което показва, че проблемът е сериозен.

„ На 7.12.2019 в зала „Академик“ се проведоха част от състезанията на Общинските ученически игри. Аз съм учител в Математическата гимназия и ръководех отбор по баскетбол. Освен мръсотията и окаяната атмосфера в залата, децата от 6 училища в Пловдив бяха принудени да играят в адски студ. Повече от половин час ученици от 7, 8 и 9 клас събираха смелост да облекат екипите си и след 40-минутна игра, те бяха така посинели от студ, че можеха да си счупят пръстите. Само Господ ги опази! Как да мотивирам децата да спортуват, като те не могат да хванат топката от студ? Много от тях сигурно вече са болни. Стояха 6 часа в този ад – от 8,30 часа до 14,30 часа. Докога ще продължава това? Във втория по големина град няма една зала, която да е отоплена, за да играят нашите деца. В тази зала „Академик“ и в другата отсреща аз съм играла, когато бях на 12 години. Нищо оттогава не се е променило, един пирон не е сложен. Мръсотия и мизерия с години. Мъждукащо осветление, мръсни прозорци, нечистени с години, прахоляк. А Пловдив е европейска столица на културата. Усилията ми като дългогодишен педагог е да привлека вниманието на хората, които ръководят този град. Ще внеса питане до кмета и до комисиите по здравеопазване, образование и спорт и младежки дейности в Общинския съвет. Тази събота, на 14 декември, има нов кръг на Общинските ученически игри. Нека тези хора да дойдат да помръзнат заедно с нашите деца“, призовава Вержиния Гарабедян.

Тя припомня, че ученическите игри се провеждат всяка година и са организирани от Общински детски комплекс, но тази година децата са били подложени на нечовешки условия. Когато попитали защо е толкова студено, отговорът бил – около 700 лв. струва парното на ден и не може да се пуска. В зала „Академик“ занятия провеждат и студентите от Пловдивския университет.

„Точно до зала „Академик“ седеше „гордо“ изправена и още по-гордо заключена зала „Колодрума“, за която всички данъкоплатци на Пловдив платихме над 60 милиона лева. Какво пречи „Колодрума“ да е отворена за масовия спорт. Като унищожим масовия спорт, на какво да разчитаме? В събота персоналът на „Колодрума“ беше вътре, но децата ни нямаха достъп до нея. Защо да няма зала, където децата да спортуват? В Маноле, Труд, Баня, Перущица имат прекрасни отоплени зали. Аз съм била национален състезател по хандбал и майстор на спорта, обиколила съм цял свят, такова чудо като в Пловдив няма никъде. Дори в селата в Германия и Холандия имат топли зали. Питам лично кмета на Пловдив за кого и за какво се наливат милиони в града ни , като не можем да се погрижим за здравето на децата ни? В кой век живеем и докога ще търпим това безхаберие и безобразие“, пита учителката в МГ „Акад. Кирил Попов“, която е в системата на образованието вече 42 години.

В Общинските ученически игри участват между 500 и 600 деца, а всяко училище се представя с различни отбори. Учениците от Математическата гимназия се състезават в баскетбол, волейбол, шахмат, футбол, лека атлетика, тенис на маса. Въпреки кучия студ, децата от МГ „Акад. Кирил Попов“ са станали победители.

ПловдивПрес направи снимки на част от залите в „Академик“. Гледката наистина е ужасяваща – мазилката по стените се кърти и може да падне на главите на играещите. Следите от наводнение след дъжд личат най-вече по ъглите. „Там директно тече вода и слагаме кофи, за да не се намокри подът“, споделиха пред ПловдивПрес преподаватели от унивеситета.

„Залата, в която се играе баскетбол, волейбол, тенис на корт, футбол, е функционална. Сутрин имаме часове и в 7,30 часа пускаме една духалка, за да се стопли. Но в събота явно не е направена никаква организация и е било много студено. Тази зала щяха да я ремонтират, защото щеше да е подгряваща, тъй като Пловдив трябваше да е втория град за световното по волейбол. Но щом избраха Варна, всичко се стопира. Останалите две зали – за волейбол и за тенис на маса, през зимата са почти неизползваеми. Там сякаш настъпва ледников период. В другото помещение, което се използа като фитнес, включваме един калорифер “, разказаха те. В тенис залата има голяма печка на дърва и въглища, която не се използва и стои като антика. Част от стъклата на прозорците липсват, а на тяхно място са сложени плоскости от шперплат.

Ето част и от коментарите във фейсбук:

„Е, по важно е да се строели големи стадиони…там се краде доволно. С парите за колодрума само, щяха да направят 70 зали с по един милион на всяка за децата по училищата и масовия спорт. Щяха да имат всичко оборудвано. Но…нали трябва да се краде като за последно“.

„Срам ,голем срам и това се случва в държава от ЕС. Чудя се просто как въпреки мизерните условия за подготовка на спортистите ни ,все пак имаме някакви успехи.“

„И моят син игра вчера там, голяма мизерия…“

„В зала „стад“ на Локомотив тренирахме на -15….“

Още новини по темата

Учителка с гневно писмо към Зико: Кмете, децата ни играха при – 5 °, в ада „Академик“

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...