Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Илия Кирчев: Новият заем няма да утежни бюджета
Градът Мнения

Илия Кирчев: Новият заем няма да утежни бюджета

Илия Кирчев
Илия Кирчев

Кредитната линия от 120 млн. лв., която Община Пловдив се готви да вземе от Европейската инвестиционна банка, няма да утежни бюджета. Старите заеми, които още общината изплаща, съставляват малък процент от общинските приходи – около 5%. Това обясни зам.-кметът по икономика и финанси Илия Кирчев. Той подчерта, че кредитната линия е различна от заема с това, че сумата може да не се усвои цялата. Линията е с гратисен период до 7 години, срокът за погасяване е до 25 години, а лихвата до 1%. По думите му, дори и да усвоим изцяло заема от 120 милиона лева, ще плащаме 1,2 милиона лихви годишно в продължение на 7 години, в рамките на гратисния период.

Идеята е да се използва при реализация на големите инфраструктурни проекти. Кредитната линия ще може да се използва само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, а не за покриване на текущи разходи, поясни Кирчев.

„Против съм да се взимат заеми за покриване на текущи разходи, защото това е хабене на ресурс и излишно натоварване на гражданите на Пловдив като данъкоплатци. Нашата цел е тези финансови инструменти да се използват само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани“, подчерта Илия Кирчев.

Още новини по темата

Пловдив планира грандиозен заем от 120 млн. лв.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...