Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » Перник е актуалният европейски климатичен лидер
Мнения

Перник е актуалният европейски климатичен лидер

Петър Москов

Позиция на Петър Москов по климатичния доклад на ЕС, публикувана във фейсбук

Провъзгласената днес зелена политика на ЕС беше сравнена със стъпването на човек на Луната. Опитът ме е научил, че подобни “сочни” сравнения се използват, когато същностна аргументация на тезата е невъзможна.
Не зная кои глобални цели ще изпълни въпросното “ходене до Луната”. Знам със сигурност коя конкретна цел няма да изпълни и каква конкретна щета ще нанесе.
Няма да се изпълни целта, под която би се подписал всеки разумен човек – чист въздух, чиста вода и чиста почва.
Няма да се изпълни, защото няма такава поставена цел! Заявената задача е намаляване с 50 % на емисиите на СО2 за 10 години. Въглеродният диоксид (СО2) няма нищо общо с азотните, серните и др. съединения, които наистина ни тровят и замърсяват средата. Няма общо и с фините прахови частици, за нивата на които всички сме притеснени. СО2 е част от дихателната смес, която издишаме – ако спрем да го правим (модерният термин е да станем климатично неутрални), значи сме умрели.
С други думи, здравият разум изисква мерки срещу замърсяването на околната ни среда, а европейската администрация ни предлага мерки срещу затоплянето. Апропо, най-голям парников ефект имат водните пари във въздуха и през тази доминанта Перник е актуалният европейски климатичен лидер (щото като няма вода, няма и водни пари и по-бързо ще се охладим).
Сигурната щета, която ще бъде нанесена на европейската и в частност на българската икономика, ще е непоправима.
Първо, защото на света, извън ЕС, не му пука за новата мания на част от германските граждани (щото не е сефте) и за истериите на групи шведски ученички. Това означава, че европейските производства, натоварени с климатични данъци, такси, квоти и забрани ще са тежко неконкурентноспособни спрямо всички останали. Най-тежко това ще се отрази върху икономиките на страните от източна Европа (Полша, Чехия, Унгария, Румъния и България).
Ако тези политики влязат в действие, това за средно голяма българска фирма означава в следващите години да отдели за постигане на климатичните цели повече пари отколкото е изкарала за същия период. Сами си отговорете къде остават целите за инвестиции в иновации, за същността на производството и за увеличаване на доходите на работещите в това предприятие. Точно така, там остават!
Бонбончето в климатичния план се нарича фонд от 260 милиарда евро (1/4 от целия бюджет на ЕС), с който европейските икономики да се нагодят по-лесно към генералната линия на партията. Това вече е реализираната мечта на всеки висш комунистически функционер – да си измислиш политическа фикция и да накараш хората да се нагаждат към нея като им казват, че ще им плащат “на всекиму според потребностите” (с техните си пари ще им плащат).
Представете си легиона от анонимни чиновници, които ще си играят на инвестиционни банкери с парите от нашите данъци и ще определят кой бизнес да забранят или да убият финансово според отделения СО2.
Ако това не ви е достатъчно като аргументи, ще добавя, че от всички базови ТЕЦ (които са част от националната сигурност) при новите правила ще може да работи само ТЕЦ “Варна” на г-н Доган. Както се казва: спокойно, Верховстад няма да позволи да се затрие либералното по нашия край.
Рекапитулацията – затваряме целия Маришки басейн (и мините и ТЕЦ-овете), удвояваме сметките за ток (както се случи в Германия) и оскъпяваме до степен непродаваемост, производството си. След това гордо се обявяваме за климатичен лидер. Сигурен съм, че в Брюксел ще има групова статуя на лидерите, които са извършили туй геройство.
Но да оставим иронията настрана, защото не е смешно.

В целта за опазване на околната среда КОД стои зад следните принципи:

-Качеството на околната среда е в пряка зависимост от нивото на икономическо развитие на една страна.
-Дългосрочното опазване на околната среда е възможно само, когато е съобразено с реалностите на свободния пазар, тоест отразява поведението на хората.

-Тежките проблеми с качеството на въздуха, водата и почвата тук и сега трябва да бъдат категорично разграничени от спорните научни тези за човешкия принос към абстрактни глобални климатични промени. Едното е разумна екологична политика, другото е комунизъм със зелено лице. България трябва да е активен участник в прилагане на разумното и категоричен противник на другото.

Единствената отговорна позиция на българските политици е да се обединят около позиция за неприемане на предложените климатични политики и да предложат алтернативна “зелена сделка на здравия разум”, която да атакува реалните проблеми на замърсяването.
Незабавното присъединяване на българското правителство към позицията на Полша, Чехия и Унгария срещу този проект за решение на ЕС е действие от първостепенна важност за националната ни сигурност.
България трябва да има активна роля в процеса на търсене и намиране на съюзници в отхвърлянето на предложенията от срещата на върха на ЕС и в налагането и финансирането на екологични политики, адресиращи реалните ни проблеми. КОД ще даде своите предложения за такива политики.

За нас, всяка различна позиция, свързана със снишаване, примирение и тънки сметки е затворена в триъгълника между глупостта, малодушието и националното предателство.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...