Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Веселин Дошков пред Plovdiv-press: Протестираме заради безпаричие и липса на правила в транспортния бранш
Градът Мнения Пловдив Транспорт

Веселин Дошков пред Plovdiv-press: Протестираме заради безпаричие и липса на правила в транспортния бранш

Веселин Дошков
Веселин Дошков

Галина ГЕОРГИЕВА

Автобусните превозвачи в Пловдив и региона се включват в символичния протест днес. “ Ако до месец от страна на управляващите няма ясни ангажименти за решаването на проблемите ни, на 13 януари ще има ефективна стачка със спиране на линии и протестни шествия в 35 града. Това заяви пред ПловдивПрес Веселин Дошков – управител на фирма „Хеброс бус“.

„Малко закъсняхме с организацията, в момента вече на някои автобуси има трикольор с надпис „Протест“. Целта ни е да заострим вниманието на обществото и на институциите към колосалните проблеми, които има бранша. А те не са никак малко. На първо място, неадекватно законодателство, толериращо развитието на сивия сектор. Другият проблем е липса на национална стратегия, относно развитието на транспорта в България. Освен това липсва  европейско финансиране за частните оператори. Всички средства се насочват към общинските. Преди две години на най-голямото изложение на автобуси в света всички говореха за България и най-вече Стара Загора как автобуси за 160-170 хиляди евра, се купуват за 270-280 хиляди евро. Протестираме и срещу тол системата, която оскъпява с 4 пъти досегашната винетна система. Измишльотината „бонус-малус“ и още много други неща“, изброи Веселин Дошков.

По думите му много структури в Пловдив и региона се включват в протеста, защото „ситуацията не просто е критична, а нетърпима“. „Ножът е опрял в кокала и дълбае. Безпаричие, липса на правила и финансиране – всичко това води до влошаване качеството на услугата, и в сигурността на пътниците“, категоричен беше Дошков.

Той допълни, че превозвачите в България настояват за категорични ангажименти от страна на управляващите. „Искаме конкретни дати за решаване на проблемите, не просто „ще стане“. Проблемите с нерегламентираните превози са от 10-15 години. Проблемите с липсата на национална стратегия са от 5-6 години. И до този момент чуваме само: „Да, добре“. В крайна сметка –нищо“, обясни управителят на „Хеброс бус“.

За сивия сектор той даде примери с екскурзиите на ученици. „Събират се сериозни суми- 10,15-30 лева, срещу какво? И как се отчита всичко това?“, попита Дошков.

Още новини по темата

Автобусните превозвачи излизат на протест

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...