Новини Пловдив » Градът » Веселин Дошков пред Plovdiv-press: Протестираме заради безпаричие и липса на правила в транспортния бранш
Градът Мнения Пловдив Транспорт

Веселин Дошков пред Plovdiv-press: Протестираме заради безпаричие и липса на правила в транспортния бранш

Веселин Дошков
Веселин Дошков

Галина ГЕОРГИЕВА

Автобусните превозвачи в Пловдив и региона се включват в символичния протест днес. “ Ако до месец от страна на управляващите няма ясни ангажименти за решаването на проблемите ни, на 13 януари ще има ефективна стачка със спиране на линии и протестни шествия в 35 града. Това заяви пред ПловдивПрес Веселин Дошков – управител на фирма „Хеброс бус“.

„Малко закъсняхме с организацията, в момента вече на някои автобуси има трикольор с надпис „Протест“. Целта ни е да заострим вниманието на обществото и на институциите към колосалните проблеми, които има бранша. А те не са никак малко. На първо място, неадекватно законодателство, толериращо развитието на сивия сектор. Другият проблем е липса на национална стратегия, относно развитието на транспорта в България. Освен това липсва  европейско финансиране за частните оператори. Всички средства се насочват към общинските. Преди две години на най-голямото изложение на автобуси в света всички говореха за България и най-вече Стара Загора как автобуси за 160-170 хиляди евра, се купуват за 270-280 хиляди евро. Протестираме и срещу тол системата, която оскъпява с 4 пъти досегашната винетна система. Измишльотината „бонус-малус“ и още много други неща“, изброи Веселин Дошков.

По думите му много структури в Пловдив и региона се включват в протеста, защото „ситуацията не просто е критична, а нетърпима“. „Ножът е опрял в кокала и дълбае. Безпаричие, липса на правила и финансиране – всичко това води до влошаване качеството на услугата, и в сигурността на пътниците“, категоричен беше Дошков.

Той допълни, че превозвачите в България настояват за категорични ангажименти от страна на управляващите. „Искаме конкретни дати за решаване на проблемите, не просто „ще стане“. Проблемите с нерегламентираните превози са от 10-15 години. Проблемите с липсата на национална стратегия са от 5-6 години. И до този момент чуваме само: „Да, добре“. В крайна сметка –нищо“, обясни управителят на „Хеброс бус“.

За сивия сектор той даде примери с екскурзиите на ученици. „Събират се сериозни суми- 10,15-30 лева, срещу какво? И как се отчита всичко това?“, попита Дошков.

Още новини по темата

Автобусните превозвачи излизат на протест

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close