Quantcast
Новини Пловдив » Градът » АБВ: 460 язовира в България са проблемни, най-много от тях – в Пловдив област
Градът Пловдив

АБВ: 460 язовира в България са проблемни, най-много от тях – в Пловдив област

Галина ГЕОРГИЕВА

В България има около 7000 язовира, 460 са  проблемни, а най-много от тях са в Пловдив област, предупредиха от  АБВ.  В Пловдив се проведе Втората национална среща с кметове и съветници на АБВ от Южна България.

„Темата за язовирите е изключително актуална. Пловдив област е областта с най-много язовири. Преди по-малко от година си спомняме за трагедията в Марково в един необезопасен водоем,  с неясно по онова време отношение на местна и държавна власт, допуснахме да загубим едно дете“, каза зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов.

Кметът на Карнобат Георги Димитров припомни, че преди година се създаде възможност доброволно общините да се откажат от язовирите като собственост и да ги предадат на държавата, която да ги стопанисва. „Много бяха неподдържани, с неизправни съоръжения, изпускатели, преливници. Дадохме и жертви. Оказа се, че не е толкова лесно, защото всички язовири бяха публична общинска собственост  и нямаше как с решение само на ОбС да бъдат предоставени на държавата. След това Народното събрание промени закона, така че  чрез областния управител да бъдат предоставени на държавата, а тя да ги предаде за стопанисване на новото държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, обясни Георги Димитров, който е член на Управителния съвет на предприятието.

Той допълни, че са били купени автомобили и са били назначени хора. „Но все още  няма нито един язовир, който да управляваме. В същото време съществува още една държавна структура – Държавна консолидационна компания и тя трябваше спешно да се справя с тези язовири. Бяха обследвани и установени  около 460 проблемни язовира. Най-много от тях са в Пловдив област. След като бъде установено, че един язовир трябва спешно да бъде ремонтиран, се назначава фирма без да се уведомява кмета. Възлага се ремонт, който надхвърля един милион лева, фактурата се дава на кмета и тя става изискуема. Това е бърз начин за фалит на общини, предупреди Димитров.

По думите му това не може да се прави само с язовири, отдадени на концесия, където  концесионерът е поел ангажименти да извърши ремонта.

„Преди дни присъствахме на кръгла маса с представители на Сдружението на общините и институциите, които се занимават с язовирите. Въпросът за язовирите е важен, виждаме проблемите в Перник, но има такива и Търговище и Разград. Но тези малки явозири, градени преди 30-40 години, които служеха за развиване на интензивно селскостопанско производство, от една страна ние не ги ползваме затова, от друга – те са опасни за здравето на хората, които са в района под неизправните язовирни стени. Но това не може да става само и за сметка на общините, както става сега, защото може да доведе до техния фалит, коментира кметът на Карнобат.

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...