Quantcast
Новини Пловдив » България » БСП избира лидер на 26 април с пряк вот
България Важно Политика

БСП избира лидер на 26 април с пряк вот

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Националният съвет на БСП прие правилата за избор на лидер с пряк вот от всички членове на партията. Изборът ще се проведе на 26 април 2020 г., решиха членовете на НС на столетницата. Ако се стигне до балотаж между двама кандидати, той ще се състои на 3 май.

„За“ правилата гласуваха 87 членове на пленума, „против“ нямаше, а двама се въздържаха.

Сред основните изисквания е претендентите за председател на партията да имат 8 години стаж като партийни членове и поне 4 години от тях да са били в ръководни органи на партията.

По устав мандатът на председателя на партията е 4 години и през 2020 г. изтича този на Корнелия Нинова. Тя бе избрана да оглави БСП на 8 май 2016 г. по време на първото заседание 49-ия конгрес на партията.

След промените в устава обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП. Това ще се случи за първи път в историята на партията. Именно за това са необходими и правила за вътрешнопартийния избор.

Изборът на председател на БСП е част от цикъла отчети и избори, който от партията започнаха на 1 декември 2019 г.

За провеждането на вътрешнопартийния избор за председател ще трябва да бъде избрана Централна комисия за провеждане на избора /ЦКПИ/. Тази комисия ще се гласува от Националния съвет на партията.

Изборите се произвеждат едновременно във всички СИК в един ден за цялата страна. Изборният ден започва в 7.00 часа сутринта и приключва в 19.00 часа.

Правилата за вътрешнопартиен избор предвиждат и да се проведе предизборна кампания на кандидатите, отбелязва „Фокус“.

 

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...