Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Румен Петков: От 1 януари 2020 г. няма да транзитираме газ заради Костов, Станишев и Борисов
България Важно Мнения Политика

Румен Петков: От 1 януари 2020 г. няма да транзитираме газ заради Костов, Станишев и Борисов

Галина ГЕОРГИЕВА

От 1 януари 2020 година България няма да бъде на газовата карта на Европа като транзитираща държава. Това заяви в Пловдив председателят на АБВ Румен Петков.

„Това престъпление се дължи на триото Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов. Аз съм силно смутен от интервюто на президента Радев, в което след като той повече от половин година има стратегически център около себе си, в който има енергиен експерт, засега никога не е взел позиция по състоянието и развитието на енергетиката ни, а изразява съмнение и настоява отсега нататък да се прави оценка на това как ще повлияе изграждането на Турски поток в България и евентуалното изграждане на интерконекторите Гърция – България и България – Сърбия за другата тръба“, обясни Румен Петков.

Той посочи, че през 2017 година България е транизитирала 17, 2 млрд. куб.м газ, през 2018 – 14,3 млрд. куб.м и на 1 януари 2020 година ще транзитираме 0 куб.м газ .

Според Петков през последните две години има едно съзнателно забавяне на проекта Турски поток от страна на премиера Борисов. „Ние имаме ясно поети ангажименти. Миналата година през декември беше обявена за успешна фаза 3 на Open Season и икономическият анализ  предвижда генериране на приходи от транзитна газ на първи януари 2020 година. Премиерът Борисов е лъгал вътре в страната ни, но е лъгал и Сърбия, Унгария, Австрия и по традиция Русия. През 2017 година сме имали 207, 5 млн. лева приходи от транзитна газ, през 2018 година вече има редуциране на приходите – падаме на 202, 9 млн. лева приход, а от 1 януари 2020 година приходите ще са нула, предупреди Румен Петков.

Всичко това, според него, ще има цена. Парите няма да влязат в бюджета ни за здравеопазване, за социалната сфера ,за образование. „Ще загубим 200 млн. лева заради неспособността на премиера Борисов да изпълни поет ангажимент. Борисов се бие в гърдите, че този проект е одобрен от ЕК. Когато още миналата година АБВ предупреди за този проблем, никой не обърна внимание, парламентът също си мълчи“, възмути се председателят на АБВ.

Според Румен Петков България ще стане пряко зависима от доставките на газ, вместо да е страна, която генерира приходи и гарантира енергийната сигурност на Европа. „ Изключително тревожна е тенденцията за нарастване на приходите от вътрешен транзит. Това го плаща нашата икономика и ние като потребители. Приходите за 2017 година са 70 милиона лева от вътрешен транзит, а за 2018 са 84 млн. лв. Смутен съм и от факта, че нито синдикати, нито работодатели реагират на това, което значи, че са готови да плащат скъпа газ. Ако ще товарим вътрешните сметки, то икономиката ни ще става все по-неконкурентноспособна“, допълни Румен Петков.

По повод новината, дошла след визитата на премиера Борисов в САЩ – за изграждането на координационен център на НАТО край Варна – лидерът на АБВ беше категоричен, че няма институционална яснота по детайлите на начинанието, но пък подробностите излизат на светло постепенно.

„От срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък става ясно, че България е активната страна, която е настоявала да има такъв координиращ център. Нещо повече – обявили сме, че ще си купим две подводници. За един координиращ център, който трябваше да има няколко компютъра и 5 – 6 служители“, коментира Петков. И добави, че ако сега купим въпросните съоръжения, за които не се знае какви функции ще имат в този координационен център, то това би означавало съсипване на туризма в България и превръщането ѝ в мишена, в притегателен център срещу НАТО.

„ На фона на доходите в България се дават милиарди за самолети, които не се знае кога ще дойдат, милиони за два кораба, които няма да заплават и още две подводнитци, а същевременно се чудим дали ще осигурим лекарства за онкоболните. Това е цинизъм от страна на премиера Борисов“, каза лидерът на АБВ.

Румен Петков обясни, че министърът на отбраната също се е изказал, че този център ще бъде полезен на гранична полиция, без дори да знае, че през 2007 година ЕК е финансирала изграждането на център на Гранична полиция в Бургас, който е най-добрият център на Европа. „Няма лодка или пакет, който да не е засечен и голяма част от наркотиците са засечени и идентифицирани именно там. В този център в Бургас ¾ от служителите са български офицери, а самият център има аналитични и координиращи функции“, подчерта Петков.

Той засегна и друга новина, която идва от Военното министерство, че България си купува два кораба от Холандия за засилване на морския ни флот, всеки по 2 млн. лева без ДДС, като единият ще е за резервни части. По думите му транспортирането им, тъй като не могат да плават, ще струва 3 млн. лв.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...