Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Изненада: Бар „Каменица“ не е на общината, реститути спечелиха дело за собствеността
Важно Градът Съд и Прокуратура

Изненада: Бар „Каменица“ не е на общината, реститути спечелиха дело за собствеността

Ваня ДРАГАНОВА

Някогашният бар „Каменица“ не е на Община Пловдив, а на реститути, които водят дело за собствеността от 25 години години без успех, но на 4 декември т. г. Пловдивският апелативен съд се произнася в тяхна полза. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС. Така или иначе това това поставя под  въпрос плановете на градската управа да превърне култовото някога заведение в галерия, огласени от кмета Иван Тотев още през 2014-а. После той се отказа, защото мястото не било подходящо, но междувременно Община Пловдив плати 750 000 лв. за имота. Администрацията го купи от Прокредитбанк, която пък беше станала негов собственик заради необслужван кредит на ресторантьорката Таня Гинева. Сега се оказва, че всъщност барът е трябвало да бъде реституиран още преди години.

На мястото, преди да бъдат изградени стълбите към Сахатепе, е имало магазини. През 1960 г. те са отчуждени и каменното стълбище е построено. След това е обособен и бар „Каменица“ – в помещението, което се води изба на някогашната сграда. В годините на прехода заведението стана гей бар „Калигула“.

Когато започва реституцията, наследниците на някогашния собственик предявяват претенции, които са отхвърлени, и делото обикаля по съдебните инстанции от 1994 г. За последно през 2018-а Окръжният съд в Пловдив отхвърля иска на реститутите и обявява въпросната изба за общинска собственост. При разглеждането на делото в Апелативния съд обаче е установено, че някогашната изба е превърната в заведение, без да се променят границите на имота, тя е запазена по външни размери и квадратура, т. е. са налице предпоставките за реституция. „Избата на сградата реално съществува и е отнета от държавата без основание“, е записано в решението, с което имотът е обявен за собственост на реститутите.

Срокът за обжалване е 30 дни.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...