Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Ирландката Емили О’Райли е преизбрана за Европейски омбудсман
Свят

Ирландката Емили О’Райли е преизбрана за Европейски омбудсман

Ирландката Емили О’Райли бе избрана отново за Европейски омбудсман за периода 2019-2024 г. Тя беше подкрепена от 320 евродепутати в тайно пленарно гласуване от три тура.

В началото на всеки парламентарен мандат, Европейският парламент избира Европейски омбудсман, който провежда разследвания свързани с лошо администриране в институциите, органите, офисите и агенциите на ЕС, по собствена инициатива или въз основа на жалби на граждани на ЕС.

Емили О’Райли е бивш журналист и е била първата жена омбудсман в Ирландия, преди да бъде избрана за Европейски омбудсман през 2013 г.

Четирима кандидати – Джузепе Фортунато (Италия), Юлия Лафранк (Естония), Емили О’Райли (Ирландия) и Сесилия Викстрьом (Швеция) участваха във втория тур, след оттеглянето на Нилс Муйжниекс (Латвия).

В третия тур евродепутатите трябваше да избират между Юлия Лафранк и Емили О’Райли, двамата кандидати получили най-голям брой гласове, както е предвидено в правилата.

По време на публичното изслушване в комисията по петиции Емили О’Райли обеща да продължи да работи, за да направи европейската администрация пример за подражание за целия ЕС, поставяйки гражданите и техните права в центъра на своите действия.

„Това, от което се нуждае европейската администрация, е да получи отново доверието на гражданите. Вярвам, че това доверие може да бъде спечелено чрез повишаване на отчетността и прозрачността на институциите. Само когато Ви е позволено да видите как се взема решение и да бъдете част от демократичния процес на вземане на решения, можете да започнете да разбирате защо е взето дадено решение и само тогава може да започнете да градите доверие“, обяви тя пред евродепутатите на 3 декември.

Европейският омбудсман е независим и безпристрастен орган, създаден през 1995 г., за да държи европейските институции и агенции (с изключение на Европейския съд) под отговорност и да насърчава принципите на добрата администрация.

Поста на Европейски омбудсман са заемали Якоб Содерман (1995-2003) и Параскевас Никифорос Диамандурос (2003-2013).

Още новини по темата

ЕП избира Европейски омбудсман, петима кандидати

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...