Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » ДБ: Митът, че кметът трябва да е близо до властта, за да има пари за града, е разбит
Анализи Мнения

ДБ: Митът, че кметът трябва да е близо до властта, за да има пари за града, е разбит

ДБ регистрира пълна листа.

Позиция на Демократична България Пловдив по повод кредитната линия

Вчера – 18 декември, кметът покани на извънредна среща представители на политически представителните групи в Общинския съвет в Пловдив. Тема на срещата бе кредитната линия, предлагана от Европейската инвестиционна банка, с лимит 120 млн. лева.

Бе поискано да дадем мандат на заместник-кмета по икономическите въпроси да води преговори с Европейската инвестиционна банка по условията на кредитната линия. Само мандат за преговори, не и за подписване на договор засега.

Ние от Демократична България не възразяваме да се даде мандат за преговори по условията, като стремежът следва да е да се постигнат най-добри такива, с едно голямо НО обаче. Когато дойде моментът за подписване на договор, с който Пловдив ще поеме дълг от 120 млн.лв., няма как да подкрепим това, при сегашната фактическа обстановка:

 • Липсва мандатна програма на новия кмет;
 • Липсва стратегия – план за развитие на община Пловдив (Интегрираният план за градско възстановяване и развитие приключва през 2020 година);
 • Не се използват възможностите за държавно финансиране, което не е дългово;
 • Не се използват възможностите за съфинансиране с европейски средства;
 • Липсва воля за реформа на администрацията и общинската икономика, от където може да се спести огромен финансов ресурс;
 • Липсва анализ на ползите и на източника за финансиране на разходите по обслужване на дълга.

На база на горното изводът е, че се прибягва до най-лесния източник на средства, който обаче е рисков за финансовото състояние на града ни в следващите 25 години.

Ние считаме, че преди да се прибегне до заемните средства, е редно да се реформират общинската икономика и администрацията, за да се калкулира ефективно какви пари ще се спестят от тези огромни пера в бюджета, които днес се харчат основно за партийни назначения. Такава воля от властта до момента не виждаме.

Важно е да се отбележат и следните два детайла:

 1. Изброените обекти, за които биха се ползвали тези средства, са разширения на улици, пробиви, надлези и друга подобна градска инфраструктура общо за около 200 – 300 млн.лв. Т.е. това са разходи, които биха могли да получат държавно финансиране поетапно. Очевидно е обаче след поредното пропускане на Пловдив в списъка с градовете, получаващите финансиране за капиталови разходи, че дали кметът е близо до властта, или не, няма никакво значение и трябва да се справяме с добро менажиране на наличните ресурси.
 2. Друго голямо перо, по което се предвижда да се използва кредитната линия, е за разплащане по сключени договори на обща стойност около 50 млн. лева. Категорично позицията ни е, че е недопустимо да се използва кредитната линия за покриване на текущи дефицити в бюджета.

Поради всичко изложено по-горе изразяваме своите опасения, че този иначе изгоден кредит (1 % фиксирана лихва за целия период) ще бъде използван без стратегия, на парче и оттам неефективно. А когато се сключи договорът и се „завърти колелото“ без ясно определената визия преди сключването му, харченето ще е хаотично, въпреки санкцията на Общинския съвет за всеки отделен обект.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

 • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
 • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
 • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
 • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...