Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Коварен капан за клиенти в Cinema City: Не признават карти с кешбек, искат в брой
Бизнес Важно Градът Култура Портфейл Посоки

Коварен капан за клиенти в Cinema City: Не признават карти с кешбек, искат в брой

Непирятна изненада чака клиентите в Синема Сити, ако решат да платят с карта, а не в брой.
Непирятна изненада чака клиентите в Синема Сити, ако решат да платят с карта, а не в брой.

Спас КУЗОВ, ПловдивПрес

Коварна схема за прибиране на пари в брой прилагат в Cinema City в Мол Пловдив, изпита на гърба си главният редактор на ПловивПрес Спас Кузов. При покупка не признават плащане с карта, а искат пари в брой.

Инцидентът се случи на три пъти при опит за разплащане с редовна карта Visa, издадена от Райфайзенбанк. Първите две засечки станаха на касите на киното. При опит да плати билети за предпремиерата на „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“, от касата предоставиха терминал, но след неловко изчакване, устройството изплю касова бележка „Отказано“. В същото време SMS от банката показа, че сумата от 33 лева за два билета е изтеглена от сметката на Кузов. Последва втори опит и втори „отказ“, и нов SMS, който показа, че нови 33 лева са изтеглени от сметката.

Когато клиентът Кузов поиска обяснение защо му теглят пари от картата, а в същото време не одобряват плащането, първият плах опит на момичето зад касите беше „вероятно нямате наличност“. След като й беше обяснено че наличността е над 90%, касиерката извика на помощ супервайзер, на чиято табелка пишеше „Стефка“. Въпросният супервайзер се опита да „предположи“, че вероятно има проблем между двете банки, тъй като терминалът в киното е на ДСК. Мигом замлъкна, когато Кузов й обясни, че е пазарувал от десетки други обекти, където терминалите са на ДСК, и досега такъв проблем не се е появявал.

После Стефка изплю камъчето. „Проблемът не е у нас, а във вашата карта, защото вероятно имате кешбек. Не е мой проблем, че аз не поддържам кешбек при разплащането, ваш е“, коментира не много любезно супервайзерът с табелка „Стефка“.

ПловдивПрес е убеден, че читателите знаят какво е кешбек, но за улеснение и на въпросния супервайзер с табелка „Стефка“, ще припомним, че „кешбек“ (cashback) е редовна и масова финансова услуга, използвана от почти всички банки у нас и по света. Идва от английската дума cashback и буквално означава „пари обратно“ или „пари назад“. С този термин се отбелязва наградата, че купувачът си е купил стока и/или услуга през програма за допълнителни отстъпки. Организаторът на програмата за кешбек, за да бъде полезен за купувача, му дава част от тази комисионна като за награда, че е използвал програмата му за допълнителни отстъпки.

Билетите за кино бяха платени в брой, а минути по-късно дойдоха два есемеса, че плащането на 33 лева е отменено.

С надежда, че в Cinema City не прилагат масово този евтин номер на клиентите си, Кузов се отправи към зоната за пуканки и напитки, където също се опита да плати с редовната си карта Visa, издадена от Райфайзенбанк. Оказа се, че и там не може, като момичето зад щанда първоначално се опита да обясни, че „покупката трябва да е минимум 20 лева“, за да бъде одобрена. На забележка, че отсреща на касата сметката от 33 лева за билетите е била доста над 20 лева, последва отново неловко мълчание. Появи се отново супервайзер „Стефка“ и пак натърти, че проблемът е в картата, а не в терминалите на обекта, без да може да обясни, че в обектите извън Cinema City в зоната за хранене на етажа плащането с карта не среща никакви трудности, включително и по другите етажи на МОЛ „Пловдив“.

От Райфайзен много се учудиха, когато им разказахме за проблема в Cinema City. „За първи път чуваме, че има такива пречки, кешбек е редовна услуга и досега не е имало оплаквания от клиенти“, обясни експерт от офиса на банката на бул. „Цар Борис III Обединител“.

ПловдивПрес ще сезира тези дни Комисията за защита на потребителите, защото никъде около касите нямаше предупредителни надписи, че карти с включена услуга кешбек не се признават при разплащане в обекта на Cinema City в МОЛ „Пловдив“. Не издребняваме за 20 или 30 лева, но когато няма коректно отношение към клиента, трябва да се реагира.

От финансисти проучихме, че към подобни похвати прибягват търговци, когато искат да натрупат пари в брой или по някакви причини се притесняват по сметките им да постъпват суми по банков път и предпочитат кеш в касите, а не кешбек като улеснение за клиента.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...