Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Женски народен  хор „Боряна“ с концерт пред общината днес
Култура Пловдив

Женски народен  хор „Боряна“ с концерт пред общината днес

Празничната коледно-новогодишна програма на Община Пловдив продължава и в 12 ч. днес на сцената на пл. „Стефан Стамболов“ ще се качи женски народен  хор „Боряна“.

Хорът  е една от най-новите вокални формации в България, която изпълнява автентичен и обработен фолклор. Неин основател е младият преподавател и докторант в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив,  Николай Гурбанов. Преди дни съставът записа своя първи самостоятелен албум в студиото на Радио Пловдив, който беше представен на специален концерт на 9 декември в радиото. Репертоарът на хор „Боряна“ се състои от многогласни творби (6-8 гласа) на световно признати композитори, като Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов, Филип Кутев, Кирил Стефанов.

По покана на министъра на културата на Архангелска област – Северна Русия, женски народен хор „Боряна“ представи България и българския фолклор с турне на територията на област Архангелск. Там в рамките на три дни изнесоха няколко концерта, представяйки красотата на българския автентичен и обработен фолклор.

Пловдивският хор с крехката си история е спечелил доверието на културните дейци и управници в Руската федерация. Поканата, която съставът получава, е адресирана до Министерството на културата у нас. Това е изключително рядко явление, особено що се отнася до българското фолклорно хорово изкуство. Хорът е изграден от дипломирани и опитни професионални изпълнители. Една част от тях са хабилитирани (доценти и професори) преподаватели в АМТИИ. Пътуването се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Хористите занесоха в Архангелск плакет и поздравителен адрес от кмета на Пловдив Здравко Димитров и луксозен албум, представящ културно-историческите забележителност ни Пловдив.

Хор „Боряна“ работи и по още едно предизвикателство – реализация на звукозаписи на филмова музика, с бандата „Капико“ от Турция и виртуозния кавалджия Батухан Айдън.

Освен преподавателска, основателят Николай Гурбанов от седем години развива и обществена дейност, подпомагайки млади фолклорни таланти, чрез създадения от него Български национален младежки фолклорен съюз и наложилия се конкурс „Орфееви таланти“. Като композитор Гурбанов има написани над 50 творби и повече от 100 аранжименти на народни песни и инструментали. Издал е 5 музикални албума.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...