Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Здравко Димитров: Данъците са отношението на гражданите към Пловдив
Важно Градът Интервю Мнения

Здравко Димитров: Данъците са отношението на гражданите към Пловдив

Здравко Димитров
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

В момента Европа дава евтини пари

Ако искаме нещо в града да се случи и чакаме само на бюджета, няма как да стане

Интервю на Ваня ДРАГАНОВА


– Гафове в началото на мандата ли бяха заявката за теглене на заем до 120 млн. лв., вдигането на данъците и увеличаването на броя на зам.-кметовете, г-н Димитров?

– Да започнем от зам.-кметовете. Те наистина вече са 9, а бяха 7. Отстрани погледнато, увеличение има, но аз искам всеки да си знае отговорностите, защото това не е само власт, тук има и много отговорност. И ще следя изкъсо дали се изпълняват задачите, които поставям на всеки от тях. Както на зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов поставих първа задача облекчаването на трафика и мисля, че още през януари пловдивчани ще усетят, че се работи в тази посока. Така ще бъде и с останалите зам.-кметове и с главния архитект. Наистина искам управление с лице, обърнато към хората, и пловдивчани ще усетят това.

– А вдигането на данъците за старт на мандата?

– Данъците не са вдигани от 7 години, а цените на услугите се увеличават, поскъпва и горивото, всичко се увеличава. Как може договорите за наем да търпят индексация всяка година и всички да са съгласни, а за данъците не? В същото има време искаме да ни е чисто, да има нови казани, да се мие. Парите от такса смет, която вдигаме с малко, отиват само за чистота, те не може да се харчат за друго. Увеличаваме и туристическия данък с 20 ст. на звезда, приходите ще останат в града, за туризма. Това е инвестиция в града. Всъщност данъците са отношението на гражданите към Пловдив. Тези пари няма да бъдат откраданти, те ще останат в града.

Колкото до заема, може би беше грешка, че зам.-кметът Илия Кирчев го съобщи така, че хората останаха с впечатление, че той едва ли не е изтеглен. Не е така, тепърва ще го обсъждае. Но в момента Европа дава евтини пари – с лихва под процент, с гратисен период от 7 години и 25 години за връщане. Това са неща, които не може да бъдат подминати. Ако искаме нещо в града да се случи и чакаме само на бюджета, няма как да стане, нашият живот няма да ни стигне. Това е истината.

– Но, от друга страна, Европейската инвестиционна банка финансира само до 50 на сто от стойността на всеки обект. Занчи, ако изтеглим 120 млн. лв., ще трябва да осигурим и други 120.

– Точно така е, но това няма да стане за 1-2-3-4 години. Ако имаме тази кредитна линия, можем да теглим 10 или 20 милиона, за да започнем проектите, и после да финансираме поетапно другата половина от бюджета. Това е пътят и нека всеки, който се изказва на тази тема, първо да си помисли дали е давал заплата на някого, дали е носил такава отговорност, дали неговата фирма е теглила кредит и го е връщала. Защото има разни критици, които и 2 лв. заплата на друг човек не са дали, но стават и се изказват. Малко е безотговорно.

– Как бихте определили наследството на Иван Тотев – от една страна, се твърди, че голям нов заем няма да натовари бюджета, а от друга – че финансовото положение не е добро?

– Много е важно да се знае, че нов заем няма да натовари бюджета, наистина е така. Кредитният рейтинг на Община Пловдив е висок. Иначе всички виждат какво е  наследството на Иван Тотев – не може да се отрече, че градът се развива по-добре, отколкото преди 8 години. Разбира се, има и неща, които не ми харесват. Например Транспортният проект, той на практика не е стартирал. Затова викаме през януари представители на испанската фирма „Индра“, да видим какво трябва да се направи.

– Как ще изглежда бюджетът на Пловдив за 2020 г., вдигането на данъка върху имотните сделки например за какви разходи ще осигури повече пари?

– За кварталните улици, Пловдив не е само центърът. Има крещяща нужда от ремонт на някои улици по районите – например „Даме Груев“ в „Южен“. Трябва да се направят и много паркинги. Така че парите ще отидат за инфраструктура.

– Какво става с Бетонния мост?

– Той трябва да остане. Разговарях с директора на НКЖИ Красимир Папукчийски и той каза, че ще си поемат ангажимента тази пътна връзка да се запази. Дали ще изградят ново съоръжение, или ще повдигнат Бетонния мост, те ще си решат.

– Наясно ли сте вече с казуса за Зоопарка и какво трябва да се случи, за да отвори той най-сетне врати?

– Свързахме се с фирмата за строителен надзор, която искаше да се откаже, ще подновят работата си и се надявам, че в скоро време зоопаркът ще бъде готов.

– Сега един политически въпрос – кой не е в управлението на Пловдив, г-н Димитров? Дани Каназирева е областен управител, ВМРО имат зам.-кмет в „Южен“, дори БСП получават разни постове като контрольори в здравните заведения.

– Тези, които не искат Пловдив да се развива, не са в управлението. С моя екип ще предлагаме само решения, които са за доброто на Пловдив. Затова и очакваме подкрепа от всички политически сили. Ако някой не е съгласен, нека се изкаже в залата на Общинския съвет, можем да изтеглим дадено предложение и да го обсъдим пак. Решения на инат – против волята на Общинския съвет и на пловдивчани – няма да взимаме.

– Не ви ли дразни пиарската активност на Дани Каназирева? Тя е областен управител, а се изживява като кмет на Пловдив и се занимава с бариери, паркинги и т. н.?

– Хората сме различни. А на Дани аз съм й казвал, че тя е областен управител не само на Пловдив, а и на още 17 общини. Тя не е била на тази позиция и мисля, че с времето ще си напасне нещата.

– Какво ще пожелаете на пловдивчани за 2020 г.?

– Повече усмивки, повече хубави неща да се случват в нашия град и всички да ги направим заедно. Да имаме една по-здрава и по-успешна година!

Портретът на Бойко Борисов, който беше в областната управа, вече е в кметския кабинет на Здравко Димитров.

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...