Quantcast
Новини Пловдив » България » Честваме Деня на бащата
България Важно Общество

Честваме Деня на бащата

Днес е Денят на бащата, защото на 26 декември  се отбелязва паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус. У нас този ден е отбелязан като празник на бащите за първи път през 1997 г. след решение на съюза „Ние, жените за достойнство и равенство“.

Денят на бащата е празник в духа на религиозната традиция, в който се честват бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи.

Според Библията Свети Йосиф е от царски род, но живеел като дърводелец и в добродетелна бедност. След като останал вдовец, на 80 години, на него му била поверена честта на младата Мария – бъдещата майка на Спасителя. Те не са имали плътски отношения и брак в пълния смисъл на думата, но той бил призван да я пази и защитава в нейната свещена мисия – чрез непорочно зачатие да роди Иисус. Йосиф бил подиграван, че е на преклонна възраст, а младата му жена е родила, но той устоял, защото Божията воля му давала сили. Йосиф живял до 110 години в праведен живот и честен труд. Бил добър земен баща на Спасителя и такъв завет оставя празникът на Свети Йосиф – Денят на бащата.

В различните страни денят се празнува по различен начин и на различни дати. Според католическата традиция празникът се чества на 19 март.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...