Quantcast
Новини Пловдив » Общество » Бюджетът на Пловдив за 2020 г. ще е с 30 млн. лв. по-малко, около 310 милиона
Общество Пловдив

Бюджетът на Пловдив за 2020 г. ще е с 30 млн. лв. по-малко, около 310 милиона

Община Пловдив
Община Пловдив

Ваня ДРАГАНОВА

Бюджетът на Пловдив за 2020 г. ще е около 310 млн., съобщи кметът Здравко Димитров. Това прави около 30 млн. по-скромен бюджет в сравнение с т. г., защото през 2019-а финансовата рамка беше 342 млн. лв. Преходен остатък няма да има, каза още Зико. В последните години от бюджет в бюджет винаги са били прехвърляни доста милиони (през 2019-а близо 40), но сега непохарчени пари няма.

Това прави финансовите перспективи пред Пловдив не особено розови, защото при стеснения бюджет някои разходи се вдигат. Например минималната работа заплата скача с 50 лв. от Нова година и става 610 лв. А именно толкова получават доста работници на общинска издръжка в Пловдив – например тези в „Градини и паркове“ и „Чистота“. Вдигането на данъците също може да доведе до намаляването на постъпленията в хазната, защото някои хора просто отказват да ги плащат. Макар и с малко, беше увеличена и администрацията – зам.-кметовете в голямата община станаха 9, в „Южен“ – четирима, нови щатове ще има и в други райони, а това означава още средства за заплати.

Точни параметри на бюджета ще бъдат публикувани в близките дни, но може да се очаква, че парите за строителство и реконструкция на обекти, т. нар. капиталова програма, няма да са много. Затова и администрацията ще тегли заем от Европейската инвестиционна банка.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...