A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Рекорд: Цената на свинското скочи с 50%
Бизнес Важно

Рекорд: Цената на свинското скочи с 50%

Свинското месо се оказа рекордьор по поскъпване през 2019-а,  цената се е покачила с до 50%. „Още в началото на септември алармирахме, че има възможност да стигне до 50%. Тя вече е факт. В момента свинското се предлага на цени над 50%  в сравнение с миналата година”, заяви пред Нова телевизия Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Според Асоциацията поскъпването е спекулативно и е започнало още в средата на годината. „Започна с бавни темпове. Но към края на годината, когато традиционно консумираме свинско повече, цената скочи драстично с 10 до 17%. Месото в момента е страшно скъпо”, обясни той.

По думите му основната причина за покачването не е африканската чума.

„Голяма част от свинското, което консумираме, е внос. Факт е, че повече от 205 от българското свиневъдство е унищожено. Търговската цена на европейските борси е малко над 8 лева“, каза той.

Поскъпването на пилешкото месо пък Майорски обясни с това, че много хора започват да преминават на него заради цените на свинското. Пилешкото се е увеличило с малко над  7%.

От Асоциацията смятат, че цените се повишават заради годишната инфлация, повишените производствени разходи, очакваното от транспортните фирми въвеждане на ТОЛ такси.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...