Свинското месо се оказа рекордьор по поскъпване през 2019-а, цената се е покачила с до 50%. „Още в началото на септември алармирахме, че има възможност да стигне до 50%. Тя вече е факт. В момента свинското се предлага на цени над 50% в сравнение с миналата година”, заяви пред Нова телевизия Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.
Според Асоциацията поскъпването е спекулативно и е започнало още в средата на годината. „Започна с бавни темпове. Но към края на годината, когато традиционно консумираме свинско повече, цената скочи драстично с 10 до 17%. Месото в момента е страшно скъпо”, обясни той.
По думите му основната причина за покачването не е африканската чума.
„Голяма част от свинското, което консумираме, е внос. Факт е, че повече от 205 от българското свиневъдство е унищожено. Търговската цена на европейските борси е малко над 8 лева“, каза той.
Поскъпването на пилешкото месо пък Майорски обясни с това, че много хора започват да преминават на него заради цените на свинското. Пилешкото се е увеличило с малко над 7%.
От Асоциацията смятат, че цените се повишават заради годишната инфлация, повишените производствени разходи, очакваното от транспортните фирми въвеждане на ТОЛ такси.