Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Екогласност официално поиска оставката на екоминистъра Нено Димов
България Важно Екология Мнения Политика

Екогласност официално поиска оставката на екоминистъра Нено Димов

Колаж: ПловдивПрес
Колаж: ПловдивПрес

Председателят на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев поиска оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Писмото с настояването за отстраняване на Димов е входирано днес до премиера Бойко Борисов с копие до Народното събрание и до медиите.

Ето и писмото, без редакторска намеса:

 

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

През последните три години българската общественост беше разтърсена от тежки екологични проблеми, като се започне от продължаващото брутално унищожаване на Черноморското крайбрежие, безводието и влошаващото се качество на питейната вода и въздуха.
Няма как да се подмине и факта, че България се оформи като площадка за депониране и изгаряне на опасни отпадъци с неизяснен произход и изхвърлени от употреба автомобилни гуми, внасяни от други европейски държави. Не са решени и проблемите с опасните отпадъци, генерирани в нашата страна. И всичко това с непредсказуеми последици за околната среда и здравето на хората.

За нас, представителите на ПК“Екогласност“, първата и автентична природозащитна партия на България, основната причина за тежките екологични проблеми е безхаберието и безотговорността на ръководството на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.
Заради безхаберие и безотговорност трилърът с водното бедствие в Перник и състоянието на яз.“Студена“ става все по-заплетен, а отговорността е не само на МРРБ , но и на МОСВ. Подобна беда е надвиснала и в общини Ловеч, Ботевград и Сливен. Вредна за здравето на хората е и водата в Хасково.

МОСВ носи отговорност и за огромните замърсявания на въздуха в София и други градове.
С бездействието си, въпреки многобройните подадени от нас сигнали, ръководството на МОСВ позволи на ръководствата на няколко Регионални инспекции по околна среда и водите /РИОСВ/ да прикрият огромни нарушения, извършвани на териториите на областите за които отговарят. Някои от тези екологични инспекции са се превърнали във феодални владения.
Така например РИОСВ Монтана с години прикриваше и продължава да прикрива замърсяването на въздуха и почвата в богат земеделски район в землището на с.Сланотрън, община Видин от дейността на цеха за изгаряне на изхвърлени от употреба в Европа автомобилни гуми на фирма „Търговска и Технологична компания“АД.

За безумното застрояване на Южното Черноморие, в т.ч. и на известния „Шофьорски плаж“ в непосредствена близост до приватизирания нос „Свети Тома“ и природната забележителност „Алепу“ заради „спиране на свлачищни процеси“, както и безвъзвратно унищожените „Бели дюни“ край Созопол,

отговорността е не само на бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи, но и на ръководството на екологичната инспекция в Бургас.
За внесените от Италия и други европейски държави отпадъци с неизяснен произход за изгаряне в ТЕЦ и циментови заводи отговорност носят РИОСВ във Враца, Перник, Плевен, Хасково и Стара Загора.

За прикриване на нарушенията на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“АД на кариера „Белащица“ в землището на с.Белащица, община Родопи отговорността е изцяло на РИОСВ Пловдив.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Можем да посочим и други примери, онагледяващи безотговорността на ръководството на МОСВ, заради което опазването на околната среда в нашата страна за съжаление се превърна във фарс.
И носейки своята отговорност за съхранението на българската природа, както и здравето на българските граждани от политическа партия Политически клуб „Екогласност“ настояваме за освобождаване на министъра на околната среда и водите г-н Нено Димов.

Оставам с уважение,

инж.Емил Георгиев,
председател

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...