Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Здраве » Имате хрема? Следете цвета на секрета от носа, говори много за вашето здраве
Здраве

Имате хрема? Следете цвета на секрета от носа, говори много за вашето здраве

Хремата понякога предвещава сериозен здравен проблем.
Хремата понякога предвещава сериозен здравен проблем.

Секретът от носа е неразделна част от всяко здраво тяло и неговият цвят и консистенция могат да разкажат много за това, което се случва с тялото ви.

Секретът от носа е неразделна част от всяко здраво тяло и неговият цвят и консистенция могат да разкажат много за това, което се случва с тялото ви.

Какъв бива секретът и какво казва за вашето здраве:

Воднистият бистър секрет може да бъде тревожен по няколко причини. Един от най-често срещаните – обикновена настинка.

Факт е, че слузта в носните кухини непрекъснато се обновява, а старата част се изтласква от косъмчетата на лигавицата в гърлото или, ако е прекалено мръсна, се извежда например чрез кихане. Въпреки това, при настинка, косъмчетата губят подвижност, така че голям брой секрети се натрупват в синусите на носа.

Този секрет безпокои човек за кратко време, само на студа или докато влезе в топла стая.

Прозрачният секрет също сигнализира за появата на остро респираторно вирусно заболяване или алергия.

Потъмняването на слузта, като правило, показва следващия етап на заболяването. Такъв секрет може да се появи няколко дни след началото на грипа

Една от ключовите роли в промяната на цвета от прозрачен на бял често играе дехидратацията.

Състоянието може да бъде предизвикано от висока температура, сух въздух в стаята, кашлица, постоянна обилна хрема – при всички тези условия тялото губи повече течност.

Друга причина могат да бъдат полипите в синусите. Те представляват патологични израстъци на лигавицата, които в резултат на това усложняват потока на въздух, водят до запушване на носа и дихателна недостатъчност. В този случай секретът може да бъде само от едната ноздра.

Появява се бял секрет, дори ако лигавицата на назофаринкса е заразена с гъбичка. Кандидозата също е придружена от белезникаво покритие, плака или малки точки, които могат да се видят в устата, гърлото или синусите.

С течение на времето, при грип, секретът от бял става жълт или зеленикав. Често, такава промяна в цвета на слузта се тълкува по следния начин – в носоглътката се появява нова гнойна лезия. Това означава, че към вирусното заболяване се е присъединила бактериална инфекция.

Трябва обаче да се помни, че при усложнения човек има и други симптоми. Наблюдава се силна треска и общо влошаване на благосъстоянието.

При тези симптоми е възможно развитието на различни видове синузит, отит и дори бактериални поражения на долните дихателни пътища (например бронхит). Понякога симптомите съпътстват изключително опасното възпаление на мозъчната кора – менингит.

Ако зеленикавият секрет се появи на фона на подобряващото се състояние, на 4-ия-7-ия ден на заболяването говорим не само за усложнение, а за възстановяване.

Кафявият цвят показва протичащ инфекциозен процес. Често такъв секрет е придружен от тежък синузит или други заболявания с обширни гнойни огнища в синусите

В този случай, определено, трябва да се консултирате с лекар, тъй като човек се нуждае от пълно лечение, а синузитът може да доведе до опасни усложнения, до развитието на менингит.

В този случай, определено, трябва да се консултирате с лекар, тъй като човек се нуждае от пълно лечение, а синузитът може да доведе до опасни усложнения, до развитието на менингит.

Оранжевият секрет от носа е доста рядък. Понякога изглежда като попадане на кръв в слузта

При възрастни може да се наблюдава оранжев секрет на фона на продължително пушене. Никотинът се наслагва върху лигавиците на дихателните пътища, причинява възпаление и в резултат води до специфичен ринит с жълто-оранжев оттенък.

Необичайният цвят може да се прояви при алергичен ринит – ако човек, страдащ от сенна хрема, е дишал ярък прашец.

Това е лош знак. Черната слуз може да бъде резултат от тютюнопушенето или употребата на наркотици. Остатъчният дим и частиците могат да придадат черен цвят на секрета.

Алтернативно обяснение е смъртоносна гъбична инфекция, наречена остър гъбичен риносинуит. Това обаче е много рядко заболяване, което засяга само хора с отслабен имунитет – например пациенти с рак след химиотерапия.

 

Назаем от Букварче

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...