Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Транспортна стачка на 13 януари: Превозвачите блокират пътища, затварят автогари
България Важно

Транспортна стачка на 13 януари: Превозвачите блокират пътища, затварят автогари

Снимката е илюстративна

Стачка на транспортния сектор ще блокира страната на 13 януари. Превозвачите излитат на масов протест  заради въвеждането на тол системата. Те се готвят да блокират пътищата в 10 области и да затворят автогарите. Междуградските автобуси ще спрат да превозват пътници, а товарните камиони няма да зареждат търговските вериги и магазините, съобщи bTV.

Превозвачите са недоволни от обхвата и цената на тол системата, както и от нерегламентираните превози от нелегални таксита и маршрутки.

Те настояват и за оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Всички от бранша са единни и ще се борят дотогава, докато не се постигне консенсус колко да се плаща за тол системата.

Над 3000 превозни средства ще спрат, няма да се превозват пътници от автобусни фирми в София, Варна, Бургас, Хасково, Пловдив, Благоевград, Монтана, Плевен, Севлиево и Велико Търново.

„Не сме против тол системата, но сме против обхвата ѝ. Не сме съгласни с правене на политика на инат, с несъобразяване с аргументите, които се поставят в един диалог“, заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Той увери, че диалогът на превозвачите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството е приключил.

Според заявката на превозвачите – спирането на автобусните превози ще е безсрочно, докато се получат гаранции, че министерството ще започне да решава проблемите с въвеждането на тол системата и цените й.

Превозвачите вече стачкуваха предупредително на 12 декември – но само с плакати с исканията си. Участие в срещата за организацията на протестите взеха представители на автобусните превозвачи, автомобилните превозвачи, Националния таксиметров синдикат, производители и вносители.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...