Quantcast
Новини Пловдив » Важно » 95 години от най-голямата загадка на световния алпинизъм: С примитивна екипировка и вълнен шал към върха на Земята
Важно Маршрути Спорт Спорт Важно

95 години от най-голямата загадка на световния алпинизъм: С примитивна екипировка и вълнен шал към върха на Земята

Доцент Сандю Бешев
Доцент Сандю Бешев

Един пловдивчанин до паметник- бюста на легендарен алпинист

С Радомир Парпулов се знаем още от студентските години. Той като любител алпинист, а аз като професионалист. По време на новогодишните и коледни празници седнахме на по чаша кафе, за да разменим по няколко думи и да се върнем към добрите времена от почти 50 години. В хода на продължителния ни разговор останах много приятно изненадан, че един не само плодвивчанин, но и българин е намерил и успял да се снима до паметник-бюста на един от авторите най-голямата загадка на световния алпинизъм. Става дума за студента от Оксфордския университет в Англия Андрю Ървин.

Кой е този студент и как още в студентските си години стига до тази голяма забележителност? Ами това е Андрю Ървин. А, че е легенда няма никакво съмнение, защото дори и само това да си заслужил да се вържеш на другия край на алпийското въже на големия Джордж Мелъри е достатъчно да влезнеш завинаги в златните страници на световния алпинизъм. Ето как:

Годината е 1924-та. В опит за първо изкачване на световния връх Еверест 8848 метра се отправя трета британска експедиция, като и в трите експедиции едно име води списъка на английските избранници. Това е на доцента от Кембриджкия университет Джордж Лоу Мелъри. Първата експедиция /1921 г./ е повече разузнавателна – достига се само до Северното седло /6985 м/.Втората е по-успешна – височината вече е 8326 м. И пак обратно. Много силен е съставът на третата експедиция като освен познатите имена от първите две има и един младок – нашият герой Андрю Ървин.

Въпреки оскъдната, направо смешната, екипировка – с вълнени, домашни плетени пуловери и шалове всичко върви много добре. Първата свръзка – бъдещият професор Едвард Нортън и Джордж Сомервал напълно изтощени на 4 юни достигат своя предел – 8572 м. Четири дни по-късно на прага на едно изумително събитие са Мелъри и Ървин. Двамата вървят без всякакви проблеми. Сомервал продължава слизането надолу към базовия лагер, а Нортън ще изчака връщането на двамата. Техният успех изглежда пълен. Те са над 8500 м. В миг пада гъста мъгла и Нортън вече ги губи от погледа си – завинаги… Мелъри и Ървин не се завръщат и това става причина за най-голямата загадка на световния алпинизъм. Изкачен ли е още на 8 юни 1924 г. за първи път Еверест или това е станало 29 години по-късно и авторите безспорно са Едмънд Хилари и Тензинг /29 май 1953 г./? ДА! Или още на 24 юни Еверест се е предал? Един въпрос, който витае вече 95 години.

Цели 95 години световната алпийска общественост живо се вълнува от разрешаването на този въпрос. Организирани са десетки експедиции с една единствена цел – да се намери фотоапаратът „Кодак”, който двамата носят. Само той може да се окаже най-точен съдник, защото и двамата нямаше да пропуснат тази изключително важна снимка. В следващите години бе намерен техен ледокоп, както и тялото на Мелъри, но от фотоапарата никаква следа. Познавам се лично с американския алпинист и фотограф на фирмата „Кодак”, Дейвид Брейшърс, който участва в 4 успешни експедиции до върха, но в нито една от тях никаква следа от фотоапарата. „И четирите пъти носех всякакви химикали, защото при намирането на фотоапарата трябваше на самото място да се промие филма. В противен случай в ниското той ще се разпадне” – ми заяви в интервюто самият Дейвид Брейшърс. /в..”Ехо”, бр. 2/1986 г./.

Това е накратко историята, която така неразривно е свързана както с Джордж Мелъри, така и с младия студент Андрю Ървин, които все още за мнозина са евентуални първопокорители на първия връх на планетата. И ако това стане тяхната звезда ще изгрее на небосклона с още по-ярка светлина. Но, колкото и да е силна тяхната звезда – тя никога няма да засенчи тази на Едмънд Хилари и Тензинг. Те, двете звезди, просто ще се слеят в едно и ще заблестят с още по-ярка светлина.

Що се отнася до това, че един пловдивчанин се е докоснал до университета, където е учил Ървин и, че в двора на университета са увековечили неговия подвиг предоставям снимката на „Пловдив- Прес” за публикация и то с изричното съгласие на Радомир Парпулов.

Прилагам и още няколко снимки, които съвсем недвусмислено ни показват „алпийската екипировка” на нашите герои.

Доцент Сандю Бешев

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...