Quantcast
Новини Пловдив » Посоки » Съмнения: Дупки от шрапнели по корпуса на украинския самолет, разбил се в Иран
Важно Посоки Свят

Съмнения: Дупки от шрапнели по корпуса на украинския самолет, разбил се в Иран

Съвпадение ли е авиокатастрофата край Техеран и ракетния обстрел срещу американски военни бази. Този въпрос вече повече от денонощие си задват множество експерти. Много от независимите специалисти вече оповестиха своите заключения на базата на иновативни дигитални разследвания. Те показват увеличени снимки от отломките, на които се виждат множество дупки по корпуса на самолета. Специалистите допускат, че те са причнени от шрапнели.

Според друга от версиите до катастрофата да се е стигнало след експлозия на борда. Трети отричат инцидентът да е причинен от пожар на борда, тъй като пилотите са били подготвени да се справят с подобен проблем.

Повечето от експертите вече работят с верифицирани данни и всевъзможни дигитални инструменти. На тази база те правят обстоен анализ за възможността конфликтът между Иран и САЩ да хвърли сянка върху разплитането на случая, при който загинаха 176 души. Също така оборват и някои от най-смелите тези, че самолетът е станал случайна жертва на ракетен обстрел, пише bg-voice.com.

Експертите не са напълно съгласни с официално обявените причини за падането на машината. Полетът е изпълнявал курса Техеран-Киев.

По същото време мащабната ракетна атака на Техеран по американските военни бази в Ирак тече с пълна сила.

Според официалните изявления, лайнерът пада около 8 минути след като излитането си. Той достига около 2700 километра над земята. Намира се над градини и футболно игрище в бедно, но гъсто населено предградие на Техеран. Най-близките жилищни сгради са били на около 200-300 метра от мястото на инцидента.

Самолетът излиза с час закъснение – около 6.12 ч. вместо в 5.15 ч. Именно в този период Иран започна ракетно нападение върху американските военни бази в Ирак.

Боингът е произведен през 2016 г. и е доставен директно от фабриката. Последната планирана поддръжка се е провела на 6 януари 2020 г.

Президентът на „Международни авиолинии Украйна“ (МАУ) Евгений Дихне каза пред репортери, че това е един от най-добрите самолети на въздушния превозвач.

Експертите говорят и за перфектното състояние на лайнера. Боинг произвежда 5000 самолета от тази модификация 737-NG с CFM 56 двигатели и нито един от тях не се е разбил поради повреда на двигателя.

Това е първото бедствие в МАУ от основаването й през 1992 г.

При извършване на полета е имало подсилен откъм численост екипаж с добра летателна подготовка поради особеностите на летището в Техеран. Самият поглед също е определян като „труден“ от експертите.

„Вероятността за технически проблем е минимална, а вероятността опитен екипаж да не се справи с него е още по-малка“, казва един от пилотите на МАУ.

Анализаторът от Авиационна сигурност Тод Къртис заяви, че украинският самолет е в много добро състояние. Следователно фактът, че лайнерът се е разпаднал на много фрагменти, сочи две възможности.

„Снимките от мястото на катастрофата показват, че самолетът се е разпаднал на много фрагменти, което означава или мощно въздействие върху земята, или нещо, което се е случило във въздуха“, каза Къртис пред BBC News.


Руският експерт Юрий Ситник също се съмнява в официалната версия на иранските власти.

„Пожарът на един двигател не води до бедствие. Той е локализиран и дори може да бъде изгасен, ако вторият двигател е работещ. На тази височина условията за запалване на двигателя са много по-малко, отколкото в режим на излитане“, каза той пред BBC.

 

Техеран предполага, че причината за трагедията е технически проблем, а именно – пожар в двигателя и неуспешен опит на пилота да поеме контрола над самолета.

Самолетът губи контакт с командния и контролния център веднага след излитането, заявиха ирански представители.

Първоначално иранските власти взеха решение да не прехвърлят черни кутии в други страни. Така се появиха и първите спекулации, че се възпрепятства евентуално разследване на чужди експерти. Властите поясниха, че сами ще декриптират данните. Киев заяви, че се е съгласил с Техеран да координира действията на украински и ирански разследващи екипи.

Днес стана ясно, че все пак Иран ще предаде на Украйна „черните кутии“. След като съобщи решението, иранският министър на транспорта Мохамад Еслами още веднъж отрече категорично възможността украинският самолет да е бил свален от ракета.

Първоначално Украинското посолство в Иран излезе с позиция, че изключва версията за атака. Самолетът се е разбил по технически причини, е официалната версия на разследването. По-късно посолството заличи изявлението и публикува ново. В него се оповестява, че специална комисия разследва причината за катастрофата и всички останали версии в публичното пространство се считат за неофициални.

Джефри Томас, известен австралийски авиационен експерт, главен редактор на AirlineRatings.com, също смята, че не ракетата е била причината за катастрофата.

Въз основа на видеоклиповете, които показват, че самолетът гори, експертът заключава, че в самолета е имало малка експлозия.

След падането, каза той, е последвала по-мощна експлозия, която е причинила и смъртта на всички на борда.

„Не мисля, че това се е случило в резултат на ракетна атака, тъй като ракетата напълно би унищожила самолета“, каза Томас в интервю за DW.

И Украйна работи по версията за ракетен удар. По нареждане на президента Володимир Зеленски тази нощ в Техеран са пристигнали членовете на украинската държавна комисия за разследване на трагичния инцидент, при който загинаха 177 души. Групата включва 45 души от 12 министерства и ведомства.

Проучват се различни версии за внезапното падане на боинга. По думите на Данилов „една от основните“ е за поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, включително руския модел „Тор“, защото в интернет вече се е появила информация, че близко до мястото на катастрофата са открити отломки от ракета.

Разглежда се и възможността самолетът да се е сблъскал с безпилотен летателен апарат или друг летящ обект, двигателят да се е разрушил и взривил по технически причини или да е имало експлозия в самолета при терористичен атентат.

Комисията смята да постигне с иранските власти договореност да работи на местопроизшествието и да търси отломки от зенитна ракета за комплекс „Тор“, като се ръководи от данните, качени в интернет. Украинските експерти ще искат и разрешение да участват в разчитането на данните от „черните кутии“ на боинга.

Заради авиокатастрофата днес в Украйна е обявен ден на траур.

 

Още по темата

Разбилият се украински самолет в Иран се запалил във въздуха, жертвите са от 7 държави

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...