Новини Пловдив » Важно » Финалът на Европейската столица на културата – календар на успехите
Важно Култура Пловдив 2019

Финалът на Европейската столица на културата – календар на успехите

Ваня ДРАГАНОВА

Финалното събитие, с което Пловдив предаде титлата Европейска столица на културата на градовете Риека и Голуей, беше по същество календар на успехите. С широки усмивки водещите Лили Бързева и Марк Фаулър обясниха, че през 2019-а в Пловдив е имало 900 събития с участието на 4600 артисти, а достигнатата аудитория е над 2 млрд. души. Всичко това – на фона на кадри от случилото се през изминалата година, като заснетите бяха още по-широко усмихнати хора. Камерният оркестър на операта свиреше „Четирите годишни времена“ на Вивалди – творба, подбрана, защото основните акценти в програмата на „Пловдив 2019“ бяха също 4 –  – Сливане, Трансформиране, Възраждане, Релаксиране. Участваха и пловдивски деца – лауреати на музикални конкурси, Женският академичен хор на АМТИИ, а гост солист беше цигуларката Лия Петрова.

Скромен спектакъл и колкото до участието на Пловдивската опера – на традиционно добро ниво. Но без ясна идея, освен твърдото намерение да се похвалим. Което на места се правеше с езикови грешки от типа „300 артистА“, както казваше водещата Лили Бързева. И с трогателни послания от серията: „Ще ни липсваш, 2019-а!“

Преди да предаде щафетата на Риека и Голуей, кметът Здравко Димитров заяви, че Пловдив завинаги ще остане Европейска столица на културата. Бившият кмет Иван Тотев, който беше и председател на УС на „Пловдив 2019“, не дойде на събитието.

Фойерверки този път нямаше. Но поне за церемонията не бяха похарчени куп пари, както това се случи на откриването. И имаше един човек, за когото събитието беше истински важно и значимо – Стефчо Автографа се появи с костюм, което не е правил дори и когато е преследвал за подписи президенти.

Впрочем това не е точката – фондация „Пловдив 2019“ ще продължи да съществува и през 2020-а с бюджет от 4,2 млн. лв. Кметският екип обеща промени. Което е важно, защото за Европейската столица на културата и нейното продължение е необходим смислен разговор.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close