Новини Пловдив » Важно » Нагиздени Куди подгониха личните моми в Съединение
Важно Култура Регион Съединение

Нагиздени Куди подгониха личните моми в Съединение

Наперените сурвакари - "Куди" тръгват по домовете на най-личните моми в Съединение.
Наперените сурвакари - "Куди" тръгват по домовете на най-личните моми в Съединение.

Кръстю МАНЧЕВ, специално за ПловдивПрес

Цяло Съединение днес празнува Нова година по стар стил и стародавния обичай „Куди“, с който сурвакарите пият вино, нагиздени в най-новите си дрехи и задирят най-личните моми.

Обичаят „Куди“ е зимен мъжки обичай в Голямо Конаре (дн. Съединение), отразяващ отношението на младите момци към трудолюбието.

Самият обичай се състои в обхождане домовете на младите девойки и се прави, за да се покажат украсените момци, здрави и силни, готови за труд. Така младежите имали възможност да посетят дома на любимото момиче, да се запознаят с близките и да покажат отношението си към нея, което се изразявало с надиграване и младежки закачки.

Обичаят „Куди“ продължава два дни, като обхождането започва вечерта в нощта преди 14 януари, когато е Нова година по стар стил, продължава през цялата нощ и завършва на другия ден късно следобед с хора и веселия за цялото население.

Тази година в празниците ще се включат две „Куди“, готови да обиколят къщите на голямоконарци и да сурвакат наред. Едната „Куда“ е съставена от младежи с водач Пламен Драганов и подводач Райко Алов, както и детска „Куда“ с водач Андрея Атанасов и подводач Костадин Парнаров.

Сурвакарите са облечени с автентични костюми и тръгват по къщите от 19.00 часа тази вечер. Да му мислят момите!

Домакините от своя страна ги черпят с руйно вино, баници и сладкиши.

Утре, на 14 януари следобед на площад „Съединение“ ще се извие сурвакарското хоро, а за доброто настроение на всички участници в празника, ще свири оркестър „Млади тракийци“ с ръководител Божидар Стрехин.

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close