Новини Пловдив » Общество » Община Пловдив продължава програмите за гръбначни изкривявания и атопичен дерматит при децата
Здраве Общество Община Пловдив

Община Пловдив продължава програмите за гръбначни изкривявания и атопичен дерматит при децата

Ваня ДРАГАНОВА

Община Пловдив ще продължи да отпуска средства за програмите за профилактика и лечение на гръбначните изкривявания и атопичен дерматит в училищата. Проблеми с гръбнака се засичат при много деца и тежките раници са сред причините за това. Програмата предполага преглед от специалист на 5000 деца годишно, след което учениците със сколиоза и други гръбначни изкривявания се записват на лечебна гимнастика в Спортния диспансер, а по-тежките случаи се насочват към ортопед. През 2019 г. към ортопед травматолог са насочени 38 деца. Стойността на програмата е 69 500 лв. годишно.

Втората програма е свързана с атопичния дерматит – заболяване, което става все по-масово при децата, а ако не се лекува, до 80% от пациентите развиват алергичен ринит или астма. Тази програма се реализира от лекарите в Кожния диспансери обхваща децата в детските градини, в които има само медицински сестри, а те не са специалисти по такива заболявания. За тази дейност годишно са нужни 50 000 лв.

Финансирането и на двете програми трябва да бъде одобрено от Общинския съвет.

Още новини по темата

Прегледи в 9 училища засичат: 16,9% от децата са с наднормено тегло

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close