Quantcast
Новини Пловдив » Кино » „Физика на тъгата“ не донесе втора номинация за „Оскар“ на Тео Ушев
Кино Култура

„Физика на тъгата“ не донесе втора номинация за „Оскар“ на Тео Ушев

„Физика на тъгата“ не донесе чаканата втора номинация за „Оскар“ на българския аниматор Теодор Ушев, който от години работи и твори в Канада, предава BG VOICE

„Физика на тъгата“ бе в  т. нар. кратка листа за статуетката в категорията „Късометражен анимационен филм“, като от всички кандидати бяха избрани едва 10, които да продължат напред.

Тео Ушев за трети път влиза в краткия списък на наградите „Оскар“. С „Дневниците на Липсет“ той така и не получава номинация, но „Сляпата Вайша“ влиза в номинациите за престижните награди.

В категорията влизат още: Dcera (Daughter), Hair Love, Kitbull, Memorable и Sister. Номинациите бяха обявени от актьорите Иса Рей и Джон Чо.

Лентата на Ушев е по романа на Георги Господинов и представя една меланхолична история за изгубената младост и изгубената зрялост.

За сценария на 27-минутния си филм Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм – лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии.

Забележителен във филма е и анимационният му експеримент с рисуването с горещ восък.

„Физика на тъгата“ вече има 5 награди от 4 престижни световни фестивала.

Преди две години анимацията на Тео Ушев „Сляпата Вайша“ стигна до номинация от Американската киноакадемия.

„Физика на тъгата“ е най-амбициозният проект на Ушев до сега. За създаването му аниматорът – режисьор отделя цели 8 години. По същото време той е ангажиран и със „Сляпата Вайша“.

92-рата втората церемония по раздаването на наградите „Оскар“ и тази година ще бъде без водещ, както се случи и миналата година. Бляскавото събитие ще се проведе в Лос Анджелис на 9 февруари. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...