Новини Пловдив » Важно » Нова глоба за „Холсим“ за праха от кариерата над Белащица
Важно Регион Родопи

Нова глоба за „Холсим“ за праха от кариерата над Белащица

Ваня ДРАГАНОВА

Концесионерът на една от кариерите над Белащица – „Холсим Кариерни Материали Пловдив“ АД, ще плати още една глоба за праха във въздуха, този път в размер на 2000 лв. Санкцията е на РИОСВ и първоначалният й размер е бил 5000 лв., но с решение от вчера Пловдивският районен съд я намалява до 2000.

Проверката е направена на 2 август м. г. и е установено, че добитите инертни материали се раздробяват в една полумобилна и в една мобилна трошачно-сортировъчна инсталация, при които е осигурено оросяване. Натрошеният материал се подава за пресяване в пресевни линии със сита. Оборудването, ползвано за пресяване, обаче не е снабдено със системи за намаляване на праховите емисии от дейността. Затова и е написано наказателното постановление.

Глобата за това нарушение е от 500 до 5000 лв. и съдът намира, че „наложената санкция е неоправдано завишена в сравнение с обществената опасност на извършеното нарушение“. „Действително по делото се установява, че е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за други нарушения, по други закони, но това обстоятелство само по себе си не би могло да обуслови санкция в максимален размер“, е записано в съдебното решение.

То не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския административен съд.

Още новини по темата

Глоба от 50 000 лв. за незаконен добив на „Холсим“ падна в съда
Глобиха „Холсим“ с 4000 лв. за праха от кариерата над Белащица
В деня на протеста: РИОСВ обяви нова глоба за „Холсим“ за кариерата в Белащица

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close