Quantcast
Новини Пловдив » Общество » Мюсюлмански и арменски празници в културния календар, Денят на репресираните – не
Общество Пловдив

Мюсюлмански и арменски празници в културния календар, Денят на репресираните – не

Паметникът на репресираните пред Община Пловдив

Ваня ДРАГАНОВА

Мюсюлмански празници като Курбан и Рамазан Байрям и Ашуре и един на арменската общност влязоха в културния календар на Пловдив, но идеята сред историческите събития да попадне Денят на репресираните не събра нужния брой гласове. Прието беше обаче предложението на ВМРО в календара да влезе годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Пръв предложение за промени в календара направи Йордан Иванов от Демократична България. „1 февруари – Денят на почит към убитите от Народния съд и към жертвите на човеконенавистния комунистически режим трябва да влезе в календара. Това ще бъде ясен знак, че управлението е десно-центристко и осъжда комунизма“, заяви той. И предложи, за да няма аргументи като „няма пари“, 400-те лв., които струва отбелязването на исторически дати, да бъдат поети от групата на Демократична България. „В календара трябва да влизат дати, които обединяват, а това разединява. Ако вървим по тази линия, трябва да си спомним убийството през 1923 г. на кмет и общински съветници, които са демократично избрани“, репликира го Николай Радев от БСП.

Това накара Али Байрям от ДПС да предложи мюсюлмански празници да станат част от календара, без да се отпускат пари, Стефан Послийски от ВМРО настоя за вписването и на Илинденско-Преображенското въстание, а Веселка Христамян – за един арменски празник.

Тези предложения бяха приети, но идеята за репресираните събра едва 23 гласа „За“. Част от съветниците от ГЕРБ се въздържаха.

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...