Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Пловдив – шампион по поскъпване на жилищата
Бизнес Важно Градът Имоти Портфейл

Пловдив – шампион по поскъпване на жилищата

ПловдивПрес

Цените на жилищата в България са нараснали с 5,4% на годишна основа през третото тримесечие на миналата година, а Пловдив е шампион по поскъпване със средно 12,3%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Спрямо второто тримесечие отчетеното повишение в страната е с 1,1%.

Между юли и септември ръстът на цените на жилищата в България леко се е ускорил спрямо второто тримесечие както на годишна, така и на тримесечна основа. Данните на Евростат сочат, че през второто тримесечие цените на жилищата в страната ни са нараснали с 5% на годишна основа и с 0,6% спрямо първото тримесечие. В началото на миналата година цените на жилищата у нас отбелязаха ръст от 7,3% на годишна основа и 2,6% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г.

Новите жилища са поскъпнали по-бързо от съществуващите жилищни имоти през третото тримесечие, показаха данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в края на миналата година. При новите жилища цените са се ускорили с 5,8% на годишна основа, а съществуващите жилища са отбелязали ръст с 5,1%. Същата е тенденцията и на тримесечна основа с ръст на цените на новите и на съществуващите жилища със съответно 1,5% и 0,4%.

Пловдив – шампион по поскъпване на жилищата у нас

Пловдив е бил градът с най-ускорен ръст на цените на жилищата у нас през третото тримесечие с общо повишение от 12,3%, като при новите жилища поскъпването е с цели 21,3%, а при съществуващите жилища – с 6,8%. В София цените на жилищата са нараснали с 6,8% през третото тримесечие, като съществуващите жилища са поскъпнали с 6%, а новите жилища – със 7,9%.

Във Варна жилищните имоти са поскъпнали с 6,5%, като цените на старите жилища са нараснали по-бързо от тези на новите, съответно 9,3% и 1,6%. Бургас единствен сред големите градове у нас отчита спад на цените на жилищата през третото тримесечие с 1,6% заради поевтиняването на новите жилища с 4,6 на сто. В същото време цените на старите жилища са нараснали леко с 1,4%.

В Русе и Стара Загора цените на жилищата са се повишили съответно с 4,8% и 5,4% на годишна основа през третото тримесечие.

В ЕС и еврозоната жилищата през третото тримесечие са поскъпнали с 4,1% спрямо същия период на предходната година. Спрямо второто тримесечие на 2019 г. цените на жилищата са се увеличили с 1,4% в еврозоната и с 1,5% в ЕС, сочат данните на Евростат.

Всички страни членки, за които са налични данни, регистрират годишен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие. Най-голямо е повишението в Латвия (+13,5%), Словакия (+11,5%), Люксембург (+11,3%) и Португалия (+10,3%).

Спрямо предходното тримесечие най-висок ръст е отчетен в Латвия (+3,9%) и Словения (+3,1%), а спад е регистриран в Кипър (-5,9%), Унгария (-1,5%), Дания (-0,6%), Италия (-0,3%) и Финландия (-0,1%).

Наемите растат по-бързо от цените на жилищата в ЕС

Отделно проучване на Евростат показва, че цените на жилищата и на наемите в ЕС са следвали различни траектории след финансовата криза, посочва investor.bg. Докато наемите са растели стабилно през периода до третото тримесечие на 2019 г., цените на жилищата са проявявали значителни колебания.

След първоначалния рязък спад след финансовата криза цените на жилищата са останали стабилни между 2009 и 2014 г., а от началото на 2015 г. регистрират бърз растеж, който изпреварва значително темпа на покачване на наемите.

Между 2007 г. и третото тримесечие на 2019 г. наемите на жилища в ЕС са нараснали с 21%, а цените на жилищата – с 19,1%, показват данните на Евростат.

През разглеждания период повишение на цените на жилищата е регистрирано в 22 страни членки на ЕС, а в шест цените са намалели. Най-висок ръст е отбелязан в Австрия (+85,5%), Люксембург (+80,6%) и Швеция (+80,3%). Най-голям спад е отчетен в Гърция (-40%), Румъния (-27,2%) и Ирландия (-16,7%).

При наемите ръст е регистриран във всички страни членки на ЕС с изключение на Гърция (-17,5%) и Кипър (-0,3%). Най-голям скок е отбелязан в Литва (+101,1%), Чехия (+78,6%) и Унгария (+67,8%).

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...