Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Димитър Колев пред Plovdiv-Press: Държим на добрата комуникация с кмета на Пловдив, работим за една кауза
Важно Градът Интервю Мнения Политика

Димитър Колев пред Plovdiv-Press: Държим на добрата комуникация с кмета на Пловдив, работим за една кауза

  • Бюджетът от 300 000 лв. в „Западен“ ще отиде за кърпене на дупки, паркинг на ул. „Бряст“, една нова детска площадка на ул. „Перущица“, фитнес и беседка в парк „Мир“ и ще започнем разширението на парк „Ружа“
  • По време на мандата искам да направим реконструкция на улица „Генерал Колев“, пътната връзка „Коматевско шосе“ – „Прослав“, продължението на бул. “Свобода“ и връзката с ул. „Рая“
  • Всичко за тегленето на кредит до 120 млн.лв. трябва добре да се обясни на пловдивчани

Димитър Колев е роден на 26 януари 1978 г. в Пловдив. Завършил международни икономически отношения във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, магистратура. След дипломирането си 10 години работи в сферата на частния бизнес – мениджър в областта на туризма. От 2011 година до август 2013 г. е общински съветник от ГЕРБ. От 1 август 2013 година с Решение на Общинския съвет поема управлението на район „Западен“. На местния вот през 2015 г. печели изборите за районен кмет като кандидат на ГЕРБ. През есента на 2019-а отново бе избран за кмет на „Западен“.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Г-н Колев, районните кметове ще разполагате с 300 000 лева бюджет. След като се разбунтувахте, Здравко Димитров обеща да даде още пари при актуализацията на бюджета. Защо се стигна дотук?

– И ние се питаме същото. Около 25 ноември миналата година дадохме нашите искания за Бюджет 2020. През цялото това време очаквахме да бъдем поканени и да коментираме парите за районите, както винаги сме правили в предишни мандати, но не се случи. От медиите разбрахме, че ще получим по 300 000 лв. Видяхме бюджета в деня, в който беше представен и качен в сайта на общината.

– Има ли нарушена комуникация между Голяма община и районните кметства?

– В случая, да. Ние не бяхме поканени да коментираме проекти и приоритети по райони. Всички наши проекти не са хрумвания на районните кметове, те са идеи на жителите на районите – дали ще е паркинг или облагородяване на междублокови пространства. След всичко, което се случи последната седмица, в четвъртък се събрахме с кмета, поговорихме. Здравко Димитров ни обясни какъв ще е бюджетът, даде ни уверение, че при разпределение на шестмесечието или по-рано ще имаме възможност да разполагаме с още средства. Влизаме в положение и разбираме. Коментирахме, че някои проекти вероятно няма да се случат и ще отпаднат.

– При това преразпределение на бюджета има ли опасност този районен кмет, който „не слуша“, да не получи пари?

– Преразпределението на бюджета се прави от кмета на Пловдив. Районният кмет може да даде своите предложения, общинските съветници – също. Ако трябва да бъдем откровени – да, има опасност. Районният кмет може да не ги получи тези пари. Но не трябва да се получава така. Защото и кметът на Пловдив, и общинските съветници са избрани от същите хора, които са избрали и районните кметове. А това означава, че всички ние работим за една кауза – хората да живеят по-добре и да променяме и развиваме шестте района на града.

– Вие как ще разпределите тези 300 000 лева?

– Ще започнем с по-малко средства за уличната мрежа. Заделяме 60 000 лева за кърпене на дупки. В основния бюджет искахме да направим ремонт на улица „Генерал Колев“, но засега отпада. А тези 60 000 лв. ще са за кърпване на дупки и ремонт на паветата – ул. „ Хаджи Димитър“, ул. „Царевец“ са много натоварени и паважната настилка от ден на ден става в по-лошо състояние. А поддръжката на паветата е скъпа. Имаме проблемен участък , който е от новия път на бул. „Шести септември“ покрай Зоологическата градина към кв.“Прослав“ и бившия ресторнат „Чадърите“. В миналия мандат се направи нова пътна отсечка, но след нея пътят е в лошо състояние – трябва да се сложи канализация и да се ремонтира. Този участък е проблемен, защото при всеки дъжд се отварят дупки. В „Прослав“ кърпихме много улици и ще продължим. Ще отделим 70 000 лв. за паркинг на ул. „Бряст“ зад медицинските общежития. Студентите паркират там, а хората, които живеят в района, не могат да си спират колите и възникват конфликти. Искаме да направим там паркинг със скоби, който да е само за живеещите наоколо. Проведох срещи с ръководството на Медицинския университет, с управителя на общежитията и разбрах, че около 160 души идват с автомобили. Имаме идея по разширението на „Пещерско шосе“ до общежитията срещу училище „Васил Петлешков“ да направим временен паркинг. Това ще го реализираме, като получим повече пари при преразпределението на бюджета. В Голяма община има договори от предишния мандат, които са действащи за всеки район и са за ремонт на улици и тротоари. По този договор в „Западен“ не се е работило, сега ще дам моите предложения. 20 000 лева сме заделили за едно междублоково пространство на ул „Перущица“ 2-4 близо до МОЛ „Пловдив“, където ще направим нова детска площадка. 100 000 лева отделяме за парк „Ружа“. Искаме да го разширим в източния край към студентските общежития – ще направим алеи, видеонаблюдение, осветление, детска площадка и фитнес. Ще стартираме обществената поръчка, общата прогнозна стойност е около 300 000 лева, за да стане чудесен парк. В момента е гола поляна с малко алеи и пейки. Ще започнем с тези 100 000 лв. и от преразпределението ще поискаме останалата част. Парк „ Ружа“ е централният парк на „Западен“, сложихме 80 пейки, но при хубаво време няма къде да се седне, затова трябва да го разширим. 30 000 лева сме оставили за кошчета, пейки в междублоковите пространства, лампи. 20 000 лева са за парк „Мир“. Там има сключен договор от миналата година с Голяма община за детска площадка, имаме осветление и видеонаблюдение, алеите са готови. С тези 20 000 лв ще направим фитнес и беседка.

– Кои други големи проекти искате да направите по време на мандата си?

– Искам да махна паветата на ул. „Генерал Колев“, която започва от „Пещерско шосе“ и завършва на ул. „Димитър Страшимиров“. Тази пътна артерия  е много натоварена, а след реконструкцията ще направим по нея и 100 нови паркоместа.  Приоритет е пътят „Коматевско шосе“ – „Прослав“. От районната администрация работихме последните две години по него – имаме идейна разработка с всички ВиК и елинсталации, тротоари, велоалеи, ПУП направихме. Подали сме го към общината, вкарали са го в програмата за отчуждаване на терените там. По наши сметки този път ще е около 8 млн.лв., но ще отвори нова входно-изходна артерия за квартал „Прослав“. Сега влизат в квартала откъм „Пещерско шосе“ и откъм Околовръстното. Като започне работа по Околовръстното, ще се затвори единият вход към „Прослав“. Другият важен пътен проект е продължението на бул. “Свобода“ и връзката с улица „Рая“. Там има 9 имота, в момента, в който минат процедурите по отчуждаване, можем да започнем работа и да направим връзката от МОЛ-а по бул.„Свобода“, с ул.“ Рая“ и „Шести септември“ до бившия ресторант „Чадърите“. Както казах вече, на ул. „ Царевец“ и ул. „Хаджи Димитър“ да се махнат паветата. Всички тези проекти са скъпи, ще се правят по две-три години, но трябва да се започнат. За ул. „Хаджи Димитър“ имаме готов проект, трябва да се търси финансиране. Казал съм вече на кмета Здравко Димитров, че зад МОЛ-а има два терена, където можем да направим една ясла и детска градина. За Гарнизонна фурна трябва също да намерим решение. Моята идея е да се превърне в парково пространство, може да запазим част от нея – комина или да сложим паметна плоча. Ако бъде ремонтирана, ще отидат два милиона лева. Сградата е строена през 40-те години на миналия век, няма съвременните изисквания за сеизмичност, покривът е тотална разруха, няма инсталация. Тя е един скелет. А парка ще го направим с минимални средства.

– Вашата позиция за намерението на кмета Здравко Димитров да тегли кредит до 120 млн. лв.?

– Заемите не са лошо нещо за важни инфраструктурни проекти. Сумата 120 млн. лв. стресна пловдивчани. Ние, политиците, трябва да обясняваме на хората какво искаме да правим. Ако кажеш на един банкер или на една фирма, че ще вземеш заем, ще те разберат. Но по друг начин ще те разбере един човек, който знае, че кредитът е нещо лошо и го задължава за години напред. Затова трябва всичко да се изясни. За тегленето на кредита чухме някои неща, районните кметове не сме имали разговори по този въпрос и не сме давали предложения. Трябва да се проведе обществено обсъждане и да се обясни на пловдивчани каква точно сума ще се тегли и за какво. Аз бих настоявал част от парите да се дадат за нови пътни връзки и да се направят многоетажни паркинги.

– Промяна в работата на администрацията наложихте ли вече?

– Като цяло продължаваме, както и досега. За тези вече близо 6 години и половина, откакто съм кмет на „Западен“, нямаме нови щатове и не мисля, че трябва да се разкриват. Реално с тези хора в администрацията се справям, работата си върви.

– Труден ли ще е новият ви мандат?

– Надявам се нещата ще си влязат в нормален ритъм. Все пак ние с колегите сме били по два, някои вече и три мандата – знаем почти всички проблеми в районите и хората идват директно при нас, не при големия кмет или заместниците му. Трябва да има добра комуникация, ще държим на това.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...