майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » БСП внесе вота на недоверие. Нинова: Да се обединим и да сменим модела на управление
България Важно Политика

БСП внесе вота на недоверие. Нинова: Да се обединим и да сменим модела на управление

БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу  кабинета „Борисов 3“. Недоверието към третото правителство на Бойко Борисов е на тема „Провал в политиката на околната среда и водите“. Сред мотивите на социалистите са кризата с водата в Перник и мръсният въздух и внесения нелегално от Италия боклук.

Вотът бе внесен в деловодството на Народното събрание от лидера на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателите на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов и от зам.-председателя на Комисията по околна среда и води и член на Изпълнителното бюро Манол Генов.

Под мотивите за вота на недоверие са се подписали 78 депутати от БСП. Групата на социалистите в парламента е от 79 народни представители. Нинова подчерта, че един от депутатити не се е подписал, защото е болен.

По думите ѝ ДПС не са подписали мотивите за вота, тъй като са обяснили, че ще ги обявят от трибуната на парламента по време на дебата.

Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Борисов. Няма по-силни мотиви от фактите -половин милион българи са на режим на вода и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти за такива боклуци, внесени в България за изгаряне. Вотът на недоверие вече има своята роля. Сигурни сме, че ако не бяхме го внеси и не бяхме така поставили темата, много от нещата, които последваха, нямаше да се случат,заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

„Да, взеха се мерки, но те са временни, палиативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем. Ако се намери вариант да се осигури вода за Перник, то питаме управляващите какво точно ще се случи с Шумен и как ще напълнят язовир „Тича“, или как ще се осигури вода на Ботевград, Търговище, Ловеч и още много областни и общински центрове, в които има същия проблем. По отношение на боклуците, много се съсредоточи вниманието за боклуците от Италия, каза Нинова, като обърна внимание на вноса на отпадъци от трети страни.

„За кратко време от около месец напоследък правителството на Борисов получи три европейски наказания. За пръв път може би от своите приятели в Европа българското правителство получава такива удари. България е осъдена вече в съда за замърсения въздух при това проблемът е стар, заяви лидерът на БСП.

Попитана дали вотът на недоверие може да мине, Нинова заяви: „Ако всички партии и независимите депутати, които досега са се обявявали за опозиция, го подкрепят, вотът ще мине. Извън това стои въпросът колко са независими независимите или колко зависими са станали. Стои въпросът с „Воля“ и за евентуални техни договорки с управляващите. Това е част от модела на задкулисието, с който се борим. Това е още един от резултатите на вота – да се знае ясно в България кой иска свалянето на кабинета „Борисов“ и промяна на управлението и кой използва ситуацията за лични или партийни облаги, кой поддържа властта на гърба на екологичния геноцид над българския народ“, обясни Нинова.

„Обръщам се към всички, които искат промяна, свалянето на това правителство и промяна на модела на управление – нека се обединим, защото има теми, които са над нас. Чист въздух, чиста вода, чиста храна са теми, които могат да ни обединяват. Сега е моментът не само да искаме промяната чрез свалянето на кабинета и да изградим алтернативата. Една цялостна визия за развитие на зелена икономика, зелени градове и конкретни мерки по всяка от трите области. Причините за всички тези проблеми са едни и същи – безхаберие, безотговорност и корупция. Това може да се промени и то минава през смяна на кабинета „Борисов“ и на този модел на управление, аплира Корнелия Нинова.

По-рано днес БСП обсъди в парламента мотивите за вота с  АБВ и с „Движение 21“.

След като вотът бъде внесен, разискванията по проекта за решение трябва да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението, а гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. За да мине вотът на недоверие обаче, за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...