Quantcast
Новини Пловдив » Свят » В Берлин световните лидери решиха да не се намесват в конфликта в Либия
Свят

В Берлин световните лидери решиха да не се намесват в конфликта в Либия

Световните лидери се ангажираха да прекратят всяка чуждестранна намеса в гражданския конфлект в Либия и да запазят оръжейното ембарго, наложено от ООН. Това стана по време на срещата на върха в Берлин.

Врaждувaщитe cтрaни в Либия ce cъглacихa зa прoвeждaнe нa мoнитoринг зa примириe. На форума в Бeрлин учacтиe взeхa държaвнитe глaви нa 10 държaви, cрeд кoитo Руcия, Турция, Гeрмaния, прeдceдaтeля нa OOН и други виcoкoпocтaвeни пoлитици.

Говорейки на пресконференция в края на форума, който събра световните сили и регионалните участници, включително турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин, Меркел заяви, че всички са съгласни, че не може да има военно решение на конфликта в Либия.

„Постигнахме споразумение за цялостен план“, каза тя и добави, че участниците също са се договорили за нови мерки за стриктно спазване на оръжейното ембарго.

Меркел заяви, че враждуващите сили са се договорили да назначат военна комисия с по пет члена от всяка страна, както е предвидено от ООН за наблюдение на прилагането на прекратяване на огъня.

Президенти на Русия, Турция и Франция бяха сред световните лидери, които се подписаха под плана за спиране на намесата във войната – било то чрез оръжие, войски или финансиране.

Преговорите обаче не успяха да доведат до “сериозен диалог” между враждуващите страни – Халифа Хафтар и ръководителя на признатото от ООН правителство на Триполи Файес ал Сарадж, съобщи АФП.

Сарадж и Хафтар не са участвали в основните дискусии на срещата. Разногласията между тях все още са големи, каза Меркел. Делегацията на международно признатото либийско Правителство на националното съгласие е отказала да седне на една маса или да се срещне в Берлин с командващия източните сили Халифа Хафтар, предаде ДПА.

„Благодарение на срещата в Берлин беше възможно да се приемат петимата военни делегати от страната на Маршал Хафтар. Вече имаме трима, а сега имаме още двама от страната на Либийската национална армия. Държавите-членки, заедно с регионалните и международни организации, изпратиха силен сигнал, че сме напълно ангажирани да подкрепим мирното разрешаване на либийската криза. Първо, не мога да не подчертая заключението на срещата, че няма военно решение на конфликта в Либия. Всички участници се ангажират да се въздържат от намеса във въоръжения конфликт или вътрешните работи на Либия.Второ, призовахме всички участници да се въздържат от всякакви дейности, които изострят конфликта“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Той също призова всички страни да прилагат ембаргото на Съвета за сигурност на ООН.

„Трето, завръщането към политическия процес е от съществено значение“, каза Гутериш, като подчерта, че всички участници са се съгласили да прилагат пълно прекратяване на огъня в Либия.

Либия беше разкъсана от битки между враждуващи въоръжени фракции след падането на режима на Муамар Кадафи, подкрепено от НАТО през 2011 г.
От април насам, войските на премиера Сарадж в Триполи са подложени на атаки от силите на Хафтар.

При сблъсъците са убити над 280 цивилни и 2000 бойци, десетки хиляди са напуснали домовете си. На 12 януари влезе в сила крехко примирие, подкрепено както от Анкара, така и от Москва.

Въпреки че правителството на Сарадж е признато от ООН, мощни играчи се откъснаха от него, за да застанат зад Хафтар – превръщайки вътрешния конфликт в това, което някои определиха като прокси война, в която международните сили се опитват да осигурят собствените си интереси.

Тревогата на международната общност нарасна през последните седмици, след като Турция нареди на войските да заминат за Либия.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...