Quantcast
Новини Пловдив » България » Родители искат промяна на матурата по математика след седми клас
България Важно Образование

Родители искат промяна на матурата по математика след седми клас

Родители поискаха да бъде променена матурата по математика след седми клас. Според тях сегашният формат – 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача) в първата част и 3 задачи за 90 минути ( по 30 минути на задача) във втората част, е крайно несправедлив.

Причината е, че в първата част времето, според родителите, е недостатъчно. Така децата няма да могат да покажат техните знания. Напротив. Ще се справят само тези, които работят бързо и успяват да се съсредоточат под напрежение. В същото време ученици, които имат реални знания, могат да получат ниски резултати, само защото времето е било много малко.

Родителите внесоха своите искания в петиция до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Тя е била входирана в МОН на 15 януари, съобщи БТА.

Родителите предлагат да бъде обсъдена промяна на формата на НВО по математика още за настоящата учебна година. „Сливането на двете части на НВО по математика справедливо би равнопоставило двете категории на оценяване – тази на знанието и тази на умението да се представиш и да работиш бързо под напрежение“, се посочва в петицията. Родителите предлагат и алтернативен вариант за промяна – намаляване на броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита (18 задачи с избираем отговор в първа част за 60 минути и 5 задачи с нарастваща сложност във втора част за 90 минути).

Според тях по този начин ще бъдат постигнати максимално целите на НВО, съгласно наредбата от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците

Родителите смятат, че изпитът по математика е разделен на две части, само за да бъде уеднаквен с този по български език и литература.

В петицията се отбелязва, че за разлика от математиката, НВО по Български език и литература /БЕЛ/ е система от два коренно различни изпита – проверка на компетентности по БЕЛ и проверка на езикови и писмени умения в изграждането на текст – преразказ по непознато произведение. „Разделянето на НВО по математика на два модула само с цел уеднаквяване на формата при двете учебни дисциплини е несправедливо към децата“, заявяват родителите.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...