Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Суха мома не остана днес в Съединение
Важно Култура Регион Съединение

Суха мома не остана днес в Съединение

Кръстю МАНЧЕВ, специално за ПловдивПрес

В град Съединение днес отбелязват Ивановден по стар стил, младежи в традиционни костюми обикалят улиците и топят наред със светена вода, а срещнат ли хубава мома, направо я мокрят от глава до пети за здраве.

От първи петли тази сутрин улиците се изпълват с глъч и настроение. Зимният мъжки обичай започва от старата Нова година – 14 януари и продължава до Ивановден по стар стил.

Две младежки групи, наречени „Куди“, с автентични, голямоконарски костюми, обхождат домовете, топят момите с китка чимшир за здраве и изричат ритуални пожелания към домакините, а те ги гощават и им дават пари като на сурвакари. Двете куди с водачи Пламен Драганов и Андрея Атанасов обиколиха домовете на граждани, обществени сгради и предприятия, не остана ненатопена мома.

Днес е най-веселият ритуал, споделя директорката на НУ „Любен Каравелов“ Вили Кирова, която е сред инициаторите за възраждане на обичая.

Следобед от 14.00 часа на площад „Съединение“ в града ще се извие дълго хоро, а за доброто настроение ще свири оркестър „Тракийско настроение“ с ръководител Петко Кънев.

 

Още по темата

Нагиздени Куди подгониха личните моми в Съединение

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...