Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » Бюджет 2020 на Община Пловдив – осезаема липса на реформи и застой
Мнения

Бюджет 2020 на Община Пловдив – осезаема липса на реформи и застой

Слави Георгиев
Слави Георгиев

Позиция на общинския съветник от НФСБ Слави Георгиев

Бюджет 2020 г. на Община Пловдив. Осезаема липса на реформи и застой. А собствени резерви има. В стотиците страници цифри на този документ се крият много истини. Добре прикривани истини. Когато един започващ мандата си новоизбран кмет внася за разглеждане първият си бюджет, той показва своите намерения, своето виждане за начина на управление и приоритети за развитие на Пловдив. Това, което е моят прочит на този бюджет, е: липса на воля за реформи, нереформирани общински предприятия, липса на приоритети, приближаващи ни до времената на отминали епохи, а не обърнати към бъдещето. Много прикрити разходи, без които със сигурност община Пловдив може да мине и това по никакъв начин да не се отрази на предлаганите от нея обществени услуги.

Липса на развитие – получаваме още от същото. С подобен тип на структуриране на бюджета Пловдив се обрича за пореден път на застой, вкопчен в миналото. Предизвикателствата на съвременния свят, предлагащи нови начини за разходване на обществените средства, са подминавани с лекота, за сметка на комфорта на малцината управляващи. Кметът Здравко Димитров назначи 9 свои заместник-кметове с идеята те да му помагат в многобройните дейности на общината. Но в този бюджет ние не виждаме нито една нова идея, нито дори зародиш за реформи, от нито един от 9-те зам.-кметове, а още по-малко от самия Здравко Димитров.

Пари срещу реформи – това трябва да е движещият момент при всеки един управленец на Пловдив. И не е нужно тези средства да са от заеми. Бюджетът на Пловдив крие огромни резерви от средства. Трябва само да се потърсят. Но само ако има воля за това. Средства, които се харчат по безобразен начин, от една тромава администрация, застинала в края на 1989-а и началото на 1990 г., общински предприятия, за които сякаш времето е спряло, вместо средствата да отиват за развитието и модернизирането на Пловдив.

✅28 293 677 лв., отиват за заплати и възнаграждения на персонала, финансирани от местни данъци и такси, или целият данък върху недвижими имоти + туристическия данък, че и отгоре, се разходват от нереформираната общинска администрация и общински предприятия, като само ОП “Чистота“, ОП “Градини и Паркове“ и „Жилфонд“ разходват над 16 млн. лв. за заплати. В бюджет 2020 не се вижда и зачатък за модернизацията на предприятията. Едно е сигурно – модернизацията на общинските предприятия може да донесе над 8 млн. лв. свежи пари за пловдивския бюджет всяка година.

✅11 000 000 лв. се разходват за напълно неясни „външни услуги“, извън тези за сметосъбиране и сметоизвозване. Няма никаква яснота какъв е видът на външните услуги, кой ги предоставя и срещу каква сума, както и какъв е подборът на доставчиците на външни услуги. Класически пример за липса на прозрачност. Тези средства присъстват в пловдивските бюджети не от днес, но при заявеното желание за теглене на огромен кредит всеки разходван лев от бюджета се нуждае от прозрачност. Колкото и необходими да са част от външните услуги, в този тип разходи също се крият милиони резерви, иначе изтичащи под формата на консултантски договори или медийно отразяване.

✅8 445 000 лв. от своите местни данъци и такси Община Пловдив харчи за ток, вода и енергия, без да се потърсят алтернативни и съвременни източници на енергия, които ще поевтинят услугата и биха могли да намалят с над 30% разходите.

✅265 726 лв. е предвидила Община Пловдив за заплати в един неработещ зоопарк.

✅56 430 лв. –  за 3 броя бариери, с която общината заявява своето намерение да затвори достъпа към административната сграда на общината откъм ул. „Райко Даскалов“, както и да затвори достъпа към кв. „Капана“ по ул.“Железарска“, но забележете умопомрачителните цени за бариерите!!!

✅70 000 лв. само за един брой светофарна уредба.

✅2 458 800лв. Толкова е държавната субсидия за капиталови разходи на Пловдив. 7 лв. и 10 ст. на човек от населението. Толкова струва приятелството.

Бюджетът на община Пловдив не е голям, но с воля и бързи действия неговите разходи могат да се превърнат в свободни пари за инвестиране в градската среда и инфраструктура.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...