Quantcast
Новини Пловдив » Спорт Важно » Тоалетни ще затварят стадиони в България
Спорт Спорт Важно

Тоалетни ще затварят стадиони в България

От 1 януари 2020 година важи нова наредба за национално и клубно лицензиране в България. Тя определя критериите, които родните клубове и стадиони трябва да покрият, за да вземат лиценз.

Едно от най-важните неща, които трябва да изпълнят клубовете, за да получат лиценз, е описано в член 60. Той определя така наречения „финансов резултат „на нула“, и гласи следното:

Разликата между съответните приходи и съответните разходи е финансовият резултат, който трябва да бъде „на нула“ или положителен и се изчислява в съответствие с българското законодателство и предвиденото в Анекс X за всеки отчетен период.

Какво обаче става, ако той е отрицателен, какъвто е при повечето български клубове?

Проблемът е дефиниран в член 61, който гласи следното:

Определение за приемливо отклонение от финансов резултат „на нула“

1. Приемливото отклонение е максималният натрупан възможен дефицит под финансов резултат „на нула“, който е възможен, за да се счита лицензиантът в изпълнение на изискванията за постигане на финансов резултат „на нула“, определени в чл. 63.

2. Размерът на приемливото отклонение е 3,000,000 лева за лицензианти, имащи право на участие в ППЛ и 300,000 лева за лицензианти, имащи право на участие в ВПЛ. Отклонението, обаче, може да превишава това ниво и да достигне до 6,000,000 лева за лицензианти, имащи право на участие в ППЛ и 1,000,000 лева за лицензианти, имащи право на участие в ВПЛ, само ако е покрито изцяло от вноски на акционерите/съдружниците или свързаните лица на лицензианта.

Що се касае до лицензирането на стадионите, там има три любопитни критерия, пише gong.bg.

Първият е за минимален капацитет на стадионите. За efbet Лига той е намален наполовина, до 1500 места за сядане. За Втора лига местата трябва да са минимум 800.

Друг критерий определя покритите места на стадионите. В наредбата пише, че е препоръчително най-малко 7 % от седящите места да бъдат покрити. Ако критерият не е изпълнен, клубът може да бъде санкциониран. А по принцип БФС, позовавайки се на правилниците на УЕФА, препоръчва 1/3 от седящите места да бъдат покрити.

Това означава, че стадион за 15 000 зрители трябва да има минимум 1050 покрити места. А е препоръчително покритите места да са минимум 5000.

Друг прелюбопитен критерий е броят на тоалетните по нашите стадиони.

В правилника пише, че минималният брой е както следва:

1 тоалетна и един писоар за 50 мъже;

1 тоалетна със седалка за 20 жени.

Т.е. на 15 000 зрители (14 500 мъже и 500 жени) задължително е да има:

– 290 тоалетни и 290 писоара за мъже;

– 25 тоалетни със седалки за жени.

Тъй като има стадиони, които не могат да покрият този критерий, БФС е решил да направи следните изключения:

1 тоалетна за 125 зрители – мъже;

1 тоалетна за 50 зрители – жени.

Т.е. за 15 000 зрители (14 500 мъже и 500 жени) задължително е да има:

– 116 тоалетни – мъже;

– 10 тоалетни – жени.

Тъй като и това е трудно изпълнимо за някои стадиони, Лицензионният орган пише, че по изключение ще приема използването на химически тоалетни при недостатъчен брой санитарни съоръжения.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...