Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Кралица Елизабет II подписа Брекзит
Свят

Кралица Елизабет II подписа Брекзит

Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС).

Това беше последната официална стъпка, за да може законопроектът да стане действащ закон. Тази стъпка проправя пътя за Брекзит на 31 януари.

Преди това законопроектът беше одобрен от Камарата на общините, беше гласуван и от Камарата на лордовете.

„Великобритания е готова да излезе от Евросъюза на 31 януари“, обяви по-рано премиерът Борис Джонсън. Той призова за прекратяване на споровете между привърженици и противници на Брекзит и всички да се съсредоточат върху решаването на належащите проблеми на Кралството.

Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент препоръча днес да се подкрепи постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС. За предложението гласуваха 23 евродепутати от комисията, а трима се въздържаха, съобщават световните агенции.

На основата на днешното решение предстои целият състав на ЕП да се произнесе на 29 януари с гласуване в Брюксел, насрочено за 18.00 ч. централноевропейско време. Утре председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен ще подпишат текста на споразумението.

Предвижда се до 31 януари Европейският съвет също да утвърди постигнатата договореност с Лондон. Преди гласуването в парламентарната комисия днес всички изказали се евродепутати изразиха съжаление от предстоящото напускане на британската страна. Председателят на комисията Антонио Таяни заяви, че днес е исторически, но мрачен ден.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...